Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Centerns politik hänger inte ihop

Vissa hävdar att det är oetiskt att ställa svaga grupper mot varandra. Problemet är att verkligheten inte lyssnar på argumentet. Annie Lööf borde lära sig innebörden av två fundamentala begrepp: målkonflikt och konsekvensanalys. Nu vet hennes vänstra hand inte vad den högra gör, skriver gästkolumnisten Jenny Sonesson.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

Även i år ökade samtalen till Bris under sommarlovet. Psykisk ohälsa var den vanligaste orsaken rapporterar organisation. Nedstämdhet, självskadebeteende och självmordstankar. Att ha sår i själen gör lika ont som att skada sig fysiskt och är minst lika farligt.

Allt fler barn knackar på psykiatrins dörrar i hela landet. I våras uppmärksammade Dagens Medicin att 550 minderåriga står i rekordlång kö till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Göteborg. 

På ett år har antalet som väntar på utredning mer än fördubblas. I värsta fall kan det ta upp till två år från det första besöket tills att en diagnos fastställs. Två år är en evighet i ett barns liv. 

I sitt sommartal den 24 augusti adresserade Annie Lööf föredömligt den akuta krisen inom BUP. ”Att skydda dem som är mest utsatta. Mina vänner, det måste vi klara av”. Centerledaren lovade 300 miljoner kronor per år för att korta köerna. Annie Lööf vekar dock inte förstå att hennes politik ökar trycket på BUP.

Orsakerna till att köerna ringlar sig långa är givetvis flera. Folkhälsomyndigheten vittnar om att den psykiska ohälsan eskalerar bland barn. Det rör sig framför allt om depressioner och ångestsjukdomar. 

En annan faktor är stigande efterfrågan på neuropsykiatriska utredningar. Samtidigt råder brist på psykologer och särskilt barnpsykiatriker. Men det handlar också om demografin.
Samtidigt som Annie Lööf förfasar sig över flaskhalsar inom BUP vill hon snabbt öka befolkningen. År 2015 välkomnade Sverige över 70 000 barn på flykt, det ska jämföras med att ungefär 100 000 barn föds på ett år i riket. 

I juni 2016 röstade Centern nej i riksdagen till åtstramningen av asylpolitiken. I vintras var Annie Lööf fort ut att skriva under Svenska kyrkans Julupprop för generösare flyktingpolitik. Centern har (till skillnad mot allianskollegorna M och L) med regeringen drivit igenom att gymnasiestudier utgör grund för uppehållstillstånd. Nyligen krävde Centerledaren att utvisningarna till Afghanistan ska avblåsas fast resten av EU gör en annan bedömning. 

En vanligare patientgrupp inom psykiatrin är nyanlända minderåriga. Man behöver inte vara docent i psykiatri för att inse att unga som varit på flykt ofta plågas av fruktansvärda trauman. Den utdragna asylprocessen är ytterligare börda. De måste få vård om Sverige ska vara ett humanitärt land. 

Centerns pengakonfetti över BUP riskerar emellertid att slå in öppna dörrar. Västra Götalandsregionen lägger redan extra resurser på BUP i Göteborg. Johan Fält, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden (M), konstaterade i P4 Göteborg förra året: ”Det hjälper inte att skjuta till pengar om det inte finns människor som kan göra de här grejerna som behöver göras. Att utbilda människor och ta fram nya psykologer, psykiatriker och läkare tar väldigt lång tid.”

Vissa hävdar att det är oetiskt att ställa svaga grupper mot varandra. Problemet är att verkligheten inte lyssnar på argumentet. Annie Lööf borde lära sig innebörden av två fundamentala begrepp: målkonflikt och konsekvensanalys. Nu vet hennes vänstra hand inte vad den högra gör.

Mest läst