Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Synagogan i Göteborg kärleksbombas efter attacken. Den styrande majoriten i staden har dock inte insett allvaret i de larm som pekar på att fler stödjer våldsbejkande rörelser.   
Synagogan i Göteborg kärleksbombas efter attacken. Den styrande majoriten i staden har dock inte insett allvaret i de larm som pekar på att fler stödjer våldsbejkande rörelser.   

Brandbomberna är sen väckarklocka för rödgröna

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern har reagerat yrvaket på attacken mot synagogan i Göteborg. Det bör oroa även de som inte bor i Sveriges näst största stad. Ytterst handlar det om rikets säkerhet.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I samband med kommunstyrelsens möte i onsdags var det omröstningen om tilläggsbudgeten. En punkt på dagordningen var finansiering av stöd till avhopparverksamhet och arbetet mot våldsbejakande extremism i Göteborg. 
Inför öppen ridå blev det tydligt att S, MP och V saknar en gemensam linje. Fast det är frågor som sedan länge borde vara högprioriterade. Inte minst efter vårens terrordåd med en lastbil i Stockholm som krävde fyra dödsoffer.  

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kommunstyrelsen kunde fatta beslut först efter två ajourneringar och då var sprickan ett faktum. Ingen stödde det förslag som majoriteten gemensamt lagt fram. I stadens budget för 2018 hade extremistbekämpning tilldelats mer pengar än kommunbidraget täcker. Detta ville de rödgröna korrigera, genom att dra tillbaka 1,7 miljoner kronor.

Socialdemokraterna valde plötsligt att ställa sig bakom Alliansens hållning som därmed vann. Yrkandet gick ut på att behålla stödet oförändrat. Miljöpartiet röstade förvirrande nog på Sverigedemokraternas yrkande som krävde att stödet höjs med 3 miljoner kronor.

Det är uppenbart att attacken mot synagogan i Göteborg i helgen blev en pinsamt sent ringande väckarklocka för Ann-Sofie Hermansson (S), Ulf Kamne (MP) och Daniel Bernmar (V). Yrvaket motiverade kommunstyrelsens ordförande sitt partis kovändning med att brandbomberna fick bägaren att rinna över. ”Vi kan inte tillåta den typen av våld i Göteborg” (GP 13/12). 

Uttalandet tyder på att Hermansson, kommunens högsta ledare, inte insett allvaret i alla de larm som pekar på ökande radikalisering. Till exempel visade en undersökning, gjord av föreningen Varken Hora eller Kuvad, förra året att mer än var tionde tillfrågad elev i Göteborgs förorter sympatiserar med IS, jihadister eller liknande religiösa extremister (GP 28/10 2016). 

Om de rödgröna, fem över tolv, fattar att kampen mot våldsbejakande extremism är angelägen borde de riva upp det huvudlösa beslutet mot fler övervakningskameror i Göteborg. Både Alliansen och SD kräver ökad kameraövervakning. Enligt uppgift från polis utgör film från övervakningskameror bevismaterial i pågående utredningen om grov mordbrand mot synagogan. 

Ledarskapet för Göteborgs stad är av nationellt intresse. Majoritetens splittring i finansiering av extremistbekämpning och ovilja mot kameraövervakning är varningstecken som även de som inte är göteborgare bör oroas över. Ytterst handlar det om rikets säkerhet. 

Rättelse. I en tidigare version av  texten stod det att även V röstade på SD:s yrkande. Enligt närvarande på mötet resonerade Bernmar (V) öppet om att rösta med SD som MP men avstod vid själva rösträkningen. Ledarsidan beklagar felskrivningen. Faktum kvarstår dock att inget av de rödgröna partierna stod kvar vid det förslag de själva lagt tillsammans.

Mest läst