Boström: Väljarna har sagt nej till Löfven

Det svenska politiska landskapet är på väg att ritas om. Det är upp till borgerligheten att inte ge S ett fortsatt avgörande inflytande över svensk politik.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det är lätt att stirra sig blind på att valet blev så jämnt. Men väljarströmmarna är tydliga. De rödgröna partierna har backat tre procentenheter. Alliansen har gått fram en procentenhet. Sverigedemokraterna har ökat med knappt fem procentenheter. Folket har röstat på partier som vill avsätta den nuvarande regeringen. De rödgröna har endast 40 procent av rösterna bakom sig. Därför är det också rimligt att Stefan Löfven avsätts i den kommande statsministeromröstningen. Att som efter valet 2014 låta Socialdemokraterna regera med en majoritet emot sig vore inte legitimt.

Det grundläggande problemet är att oppositionen är splittrad. Det finns goda skäl att kritisera Sverigedemokraterna för deras politik och enskilda företrädares oacceptabla beteende. Men man ska ha klart för sig att den närmast hysteriska beröringsskräck som piskats upp mot partiet har tydliga maktpolitiska motiv. Socialdemokraterna vet att de kommer att ha ett avgörande inflytande över svensk politik så länge de borgerliga partierna inte ens kan tala med SD i avgränsade och enskilda sakfrågor. I samtliga våra nordiska grannländer styr borgerligheten med hjälp av partier närstående till SD.

ANNONS

Anständighetsfrågan borde förstås handla om vilken politik som förs, inte vem man talar med. Detta förutsätter att Alliansen är tydlig med vad som är förhandlingsbart och inte.

Tidigast på onsdag vet vi hur valet fallit ut på marginalen. Men oavsett detta kommer blocken vara nästan jämnstora. Skulle Alliansen lyckas få ett mandat mer är det möjligt att S släpper fram en Alliansregering, om man får tro Stefan Löfvens uttalanden på valnatten. Men det kommer inte vara gratis. Decemberöverenskommelsen är död.

Socialdemokraterna kommer kräva sakpolitiska eftergifter. Skulle de rödgröna vara marginellt större efter den slutgiltiga rösträkningen kommer S med all säkerhet höja insatserna. Partiet lär knappast acceptera en andrahandsroll i det läget.

Det är i grunden treblockspolitiken som skapat det svåra parlamentariska läge vi nu befinner oss i. Centern och Liberalerna upprepade på valnatten att de inte vill sitta i en regering som är beroende av SD. Det är svårt att se hur de ska kunna backa från den låsta positionen. Det vore betydligt lättare att respektera mittenpartiernas hållning om de samtidigt erkände att den innebär att Socialdemokraterna ges ett avgörande inflytande över svensk politik, oavsett valresultat. Det finns ingen mellanväg mellan S och SD.

Det svenska politiska landskapet är på väg att ritas om. Socialdemokraterna håller ställningarna i Göteborg och Malmö. I Stockholm ökar de till och med något. De rödgröna går fram i samtliga landets tre storstäder, tvärt emot rikstrenden. De konservativa partierna – KD och SD – är i stället de stora vinnarna nationellt.

ANNONS

Sverige håller sakta på att bli mer likt USA och andra europeiska länder. Det innebär att inte minst de borgerliga partierna måste uppdatera sin långsiktiga samhällsanalys. Utan en grundläggande förståelse för de nya konfliktdimensionerna är risken för strategiska missgrepp stor i den kommande regeringsbildningen.

ANNONS