Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Boscanin: Vi behöver en sansad valrörelse

När valrörelsen nu närmar sig är det viktigt att våra politiker påminner sig om vilka konsekvenser det kan få om den politiska konflikten ersätts med känsloladdad svartmålning och beröringsskräck för vissa politiska frågor.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vi går nu in i ett valår och mycket har hänt inom rikspolitiken sedan 2014. Den allra största omvälvningen har skett på migrationsområdet, där de tre blocken har närmat sig varandra. Eller snarare, Socialdemokraterna och de borgerliga partierna har närmat sig Sverigedemokraternas mer restriktiva migrationspolitik. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Visst finns det fortfarande skillnader  – vilket inte minst regeringens förslag om att låta ensamkommande utan asylskäl få stanna visar på –  men de är betydligt mindre nu än tidigare. 

Det som karakteriserade migrationspolitiken före 2015 var avsaknaden av en ordentlig politisk konfliktlinje. En sådan saknades helt, förutom mellan SD och resten. Det var det som gjorde att frågan sedan blev så infekterad.

Även om breda överenskommelser är att föredra på vissa områden så är politiska konfliktlinjer en viktig del av den representativa demokratin. Det handlar om att tydligt synliggöra olika alternativ för väljarna. Om alla partier i praktiken står för samma politik finns inte stort handlingsutrymme för de väljare som har en avvikande åsikt.

Politiska konfliktlinjer bör emellertid inte förväxlas med smutskastning av meningsmotståndare. Sådant tenderar att vara destruktivt för den politiska utvecklingen samtidigt som det ökar väljarnas misstro, vilket syntes inte minst i just migrationsfrågan.

När valrörelsen nu närmar sig är det viktigt att våra politiker, men också andra makthavare, påminner sig om vilka konsekvenser det kan få om den politiska konflikten ersätts med känsloladdad svartmålning och beröringsskräck för vissa politiska frågor. Sverige skulle må bra av en valrörelse som baseras på sansade ideologiska samtal som tar avstamp i verkliga problem. Det kanske är lite torrt och tråkigt, men det är en förutsättning för att vi ska kunna lösa samhällsproblem och återupprätta förtroendet för politiken. 

Mest läst