Till vänster Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S), till höger Norges före detta justitieminister Sylvi Listhaug (FrP). 
Till vänster Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S), till höger Norges före detta justitieminister Sylvi Listhaug (FrP). 

Boscanin: Vad krävs för att behöva avgå?

Medan den norska oppositionen försöker avsätta ministrar för lättvändigt är de svenska allianspartierna för fega.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Vad krävs för att ett statsråd ska behöva avgå? För den norska justitieministern räckte det med ett inlägg på Facebook. Den omstridda Sylvi Listhaug, från Fremskrittspartiet, skrev att Arbeiderpartiet bryr sig mer om terroristers rättigheter än nationens säkerhet. Ett inlägg som inte togs emot särskilt väl av Arbeiderpartiet, vars ungdomsförbund var målet när terroristen Anders Behring Breivik dödade 69 personer och skadade desto fler på Utøya.

Listhaug bad senare om ursäkt. Det räckte inte. Flera partier, däribland Arbeiderpartiet,ställde sig bakom krav påen misstroendeomröstning mot justitieministern, där ett negativt utfall troligen skulle leda till att hela regeringen tvingats avgå. Statsrådet valde att förekomma omröstningen och avgick självmant.

ANNONS

Detta kan kontrasteras mot den svenska oppositionens agerande i ljuset av skandalen på Transportstyrelsen. Efter tre år av passivitet såg det i somras ut som att Alliansen återigen fick en gnutta liv. Oppositionsledarna meddelade att man avsåg att väcka misstroende mot tre ministrar – infrastrukturminister Anna Johansson (S), inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist – till följd av att de under lång tid känt till bristerna på myndigheten utan att informera statsministern. De två förstnämnda avgick dagen därpå, medan försvarsministern fortfarande är kvar.

Det är skillnad på ett krav och ett önskemål. Krav bör inte ställas lättvindigt men bör inte heller kompromissas med när de väl har formulerats. Liberalerna och Centerpartiet ansåg sig emellertid vara nöjda med att Stefan Löfven tillgodosett två tredjedelar av deras krav, och valde att inte ställa sig bakom den misstroendeförklaring som kunde ha fällt Hultqvist och eventuellt även regeringen.

I takt med att fler graverande uppgifter har framkommit under Konstitutionsutskottets utredning har behovet av ansvarsutkrävande blivit än större. Enligt dokument som Dagens Nyheter har tagit del av var Säkerhetspolisens varningar tydligare än vad som tidigare framkommit, men dessa togs inte på allvar varken av Transportstyrelsen eller regeringen.

ANNONS

Detta har fått allvarliga följder. Enligt nya uppgifter till Svenska Dagbladet har 30 hemliga agenter fått sina skyddade identiteter röjda. De potentiella konsekvenserna för de enskilda agenterna – och deras familjer – får inte underskattas. Ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv är det faktum att dessa uppgifter, tillsammans med annan känslig information, kommit ut en fara för rikets säkerhet. SvD:s uppgiftslämnare jämställer det med ”förräderi”.

Frågan är hur regeringen ska ställas till svars för det? En prick från Konstitutionsutskottet avspeglar knappast situationens allvar. Medan den norska oppositionen försöker avsätta ministrar för lättvindigt är de svenska allianspartierna – i synnerhet C och L – för fega.

ANNONS