Boscanin: Poliserna förtjänar högre löner

Socialdemokraterna talar numera gärna om fler poliser, men är desto mindre benägna att avsätta pengar i budgeten för höjda polislöner. Det duger inte om man menar allvar med att vilja bekämpa den ökande otryggheten.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Att det råder stor polisbrist i hela landet är känt sedan länge och i riksdagen råder enighet om att det behövs fler poliser. Socialdemokraterna har gått längst och har tidigare föreslagit 10.000 nya poliser till år 2024. Frågan är hur detta ska gå till i praktiken.

Fortfarande lämnar många erfarna poliser yrket till följd av dåliga löner och arbetsvillkor, samtidigt som utbildningsplatserna inte fylls. Förändras inte läget är risken stor att vi om sex år kommer ha färre utbildade poliser i tjänst än idag, i stället för fler.

Bättre arbetsvillkor – och löner – är en viktig komponent för att komma till rätta med problemet. Under den uppmärksammade nazistdemonstrationen i Göteborg i höstas arbetade många poliser med dåliga arbetsvillkor. Trots att vissa jobbade i över tolv timmar fick de ingen övertidsersättning, eftersom de fick arbeta enligt en så kallad speciallista. I vilka andra yrken hade sådana villkor accepterats?

ANNONS

Polisbristen skulle kunna mildras redan nu, om man lyckades rekrytera tillbaka dem som valt att lämna in sin polisbricka. År 2015 fanns runt 19.600 utbildade poliser i landet i åldern 25-64, men knappt 13.700 av dem arbetade inom yrket. Det innebär att nästan 6000 utbildade poliser har lämnat yrket. Det visar en färsk undersökning som SCB har genomfört för tidningen Du&Jobbet.

Dessa personer skulle kunna göra stor skillnad om de valde att återvända till yrket. Förra året gick Polismyndigheten ut i en kampanj för att locka tillbaka poliser som slutat i förtid. Detta resulterade i 161 ansökningar och att 58 personer till slut återanställdes. I region Väst – som omfattar hela Hallands och Västra Götalands län – rör det sig om 14 personer.

Varje polis som återvänder är ett välkommet tillskott, men kampanjen var knappast någon framgång. Björn Westholm, polis som lämnat yrket och ville komma tillbaka, erbjöds jobb men tackade nej då han skulle få ungefär 5.000 kronor mindre i lön än vad han hade när han slutade år 2011.

Det säger sig självt att poliser som en gång slutat på grund av låg lön inte kommer att återvända om de erbjuds samma – eller lägre! – lön som de en gång hade. Enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet anser sex av tio poliser att högre lön är den enskilt viktigaste faktorn för att fortsätta i yrket. Polismyndigheten har dock en budget att förhålla sig till och ansvaret för den ligger hos regeringen.

ANNONS

Socialdemokraterna talar numera gärna om fler poliser, men är desto mindre benägna att avsätta pengar i budgeten för höjda polislöner. Det duger inte om man menar allvar med att vilja bekämpa den ökande otryggheten. Medborgarna förtjänar en fungerande rättsstat – och poliserna förtjänar rejält höjda löner.

ANNONS