Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Boscanin: Mer måste göras för att förhindra terror

Det är skrämmande att det är så svårt att förhindra terrordåd när Säpo till och med känner till personer som aktivt underrättar sig om potentiella måltavlor. Det är en konsekvens av att antalet våldsbejakande extremister i landet är så många och har ökat så snabbt.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Hoten mot Sverige är större än vad de har varit på många år. Det menar Säkerhetspolisen (Säpo) som under torsdagen presenterade sin årsbok för 2017. Bland annat utgörs hoten av de växande extremistmiljöerna. I somras gick man från myndighetens sida ut med att det finns runt 2000 våldsbejakande personer hemmahörande i islamistiska miljöer. 2010 var motsvarande siffra 200 enligt Säpo.

Redan när årsboken för 2016 presenterades varnade man för ensamagerande gärningspersoner. Säpo bedömde då att ett eventuellt terrorattentat under 2017 troligtvis skulle genomföras av en sådan. Några månader senare skedde dådet på Drottninggatan.

Ju mindre planering, desto svårare är det att upptäcka och förhindra ett terrorattentat. Därför kan ensamma gärningsmän lätt flyga under radarn. Just nu pågår rättegången mot Rahmat Akilov. Med anledning av den information som hittills framkommit kan man fråga sig om han verkligen bör beskrivas som just ensamagerande. Dådet föregicks av planering och kontakt med minst 13 personer som då hade kopplingar till IS. 

Säpo hade tidigare tagit del av information om Akilov, det handlade om chattar som rört tänkbara mål för terroristdåd. Men eftersom planerna inte var konkreta lades ärendet ner. Det är skrämmande att det är så svårt att förhindra terrordåd när man till och med känner till personer som aktivt underrättar sig om potentiella måltavlor. Det är en konsekvens av att antalet våldsbejakande extremister i landet är så många och har ökat så snabbt, det går helt enkelt inte att på ett tillfredsställande sätt bevaka alla. Enligt Säpo får myndigheten tips om konkreta hot varannan dag.

Regeringens utredare Runar Viksten hävdar att Säpo inte hade kunnat stoppa terrorattentatet, men att det finns mer att göra. Viksten föreslår bland annat att ärenden som ligger för verkställighet av utvisningsbeslut ska prioriteras, då ett avslag ofta är en utlösande faktor, och att den som köper kontantkort ska registreras eller legitimeras. Dessa förslag måste tas på allvar.

Akilov saknade som bekant rätt att vistas i Sverige då han hade fått avslag. Runt 12.000 personer med utvisningsbeslut bedöms ha gått under jorden, och ännu fler väntas. Att myndigheterna inte har kontroll över vilka som vistas i landet är ett säkerhetshot. Detta kan man dock inte beskylla Säpo för, då det i första hand en politisk fråga. 

För lite har gjorts för att stävja utvecklingen. Samtidigt som statsministern yttrat att alla som fått avslag ska åka hem har han partikollegor runt om i landet som genom bidrag underlättar för personer som vistas illegalt i landet att leva gömda. Sverige måste bli bättre på att sätta ner foten och visa att ett nej faktiskt är ett nej.

Mest läst