Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Boscanin: Gränskontroller behövs fortfarande

Om inte EU:s yttre gräns kan kontrolleras på ett tillfredsställande sätt måste medlemsländerna kunna kontrollera sina egna gränser. Att behöva visa upp sitt pass vid inresa är trots allt ett lågt pris att betala för ett mer ordnat flyktingmottagande.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I mitten av november måste Sveriges temporära gränskontroller mot Danmark tas bort. Även Tyskland, Österrike och Norge kommer att behöva ta bort sina. Då går undantaget från EU:s fria rörlighet ut och kommer inte att förlängas, enligt besked som EU-kommissionen gav i förra veckan. Vid en presskonferens sade migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos att förhållandena för att godkänna dem inte längre finns.

Justitie- och civilminister Morgon Johansson (S) vill inte säga om den svenska regeringen kommer att ta strid gentemot EU för att få fortsätta med gränskontrollerna (SvD 6/9). Den danska regeringen har dock varit tydliga med att de inte gillar beslutet. Utlännings- och integrationsministern Inger Støjberg, från liberala Venstre, anser att behovet av gränskontroll gentemot Tyskland kvarstår. På Facebook skriver hon att: ”Det är den danska regeringen och inte EU-kommissionen som avgör om gränskontrollen ska fortsätta”.

Även från Sveriges håll bör man vara tydlig med att gränskontrollerna fyller ett behov. EU:s kommissionär Avramopoulos må ha rätt i att förhållandena har förändrats; det kommer inte lika många asylsökande hit som det gjorde när gränskontrollerna infördes i november år 2015. Detta beror dock inte på att situationen i omvärlden har förändrats utan på att Sverige vidtog en rad åtgärder, däribland gränskontroller. Det är också just därför som de borde vara kvar. 

Situationen vi hade hösten år 2015 var ohållbar och konsekvenserna lever vi fortfarande med och kommer få göra i många år framöver. Det handlar inte bara om rena kronor och ören, utan om sådant som långa handläggningstider, intensifierad lärarbrist, mer omfattande bostadsbrist och pressad socialtjänst – för att nämna bara några exempel.

Därför bör man göra gemensam sak med övriga länder som inte längre kommer att få ha gränskontroller och försöka få EU-kommissionen att ändra sitt beslut. Skulle Sverige göra detta och kommissionen ändå säger nej finns enligt Morgan Johansson ett annat alternativ: Att hänvisa till den inre säkerheten. ”Frankrike har gränskontroller på den basen, med hänvisning till bland annat terrorn. Den möjligheten kan finnas för länder som vill fortsätta, men huruvida vi ska utnyttja den är för tidigt att säga” (SvD 6/9).

Att regeringen ännu inte verkar veta hur man ska agera är oroväckande. Om inte EU:s yttre gräns kan kontrolleras på ett tillfredsställande sätt måste medlemsländerna kunna kontrollera sina egna gränser. Att behöva visa upp sitt pass vid inresa är trots allt ett lågt pris att betala för ett mer ordnat flyktingmottagande.

Mest läst