Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Boscanin: En symbolisk uppvisning

Med ett år kvar till valet vet väljarna varken var Alliansen står rent politiskt, eller hur den har tänkt få igenom sin politik.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Under torsdagen meddelade allianspartierna att de enats om att stoppa regeringens skattehöjningar. Men det som sannolikt var meningen att framstå som en styrkeuppvisning blir snarare löjeväckande.

Svaret från Alliansen är inte att lägga en gemensam budget med egna förslag; Centerpartiet och Liberalerna vill inte att Sverigedemokraterna ska rösta på den och därmed skapa regeringskris. I stället hotar Alliansen att väcka missförtroende mot enskilda statsråd om regeringen inte drar tillbaka tre förslag: flygskatten, förändringen av 3:12-reglerna och de höjda marginalskatterna. 

Annie Lööf (C) har emellertid varit tydlig med att det för Centerpartiet inte är aktuellt med en missförtroendeförklaring mot finansministern. En sådan skulle, likt en gemensam alliansbudget, kunna leda till regeringskris. 

Av någon outgrundlig anledning anser Jan Björklund (L) att det är en risk värd att ta, trots att en gemensam budget är helt utesluten med hänvisning till att den kan leda till just en regeringskris.

Med Magdalena Andersson (S) ute ur ekvationen återstår infrastrukturminister Anna Johansson (S) och näringsminister Mikael Damberg (S) som två namn som man sannolikt kan komma att förklara misstroende mot. I praktiken innebär det att de kan avsättas av riksdagen om en majoritet stödjer missförtroendeförklaringen. 

Historiskt har riksdagen röstat om missförtroendeförklaring sju gånger och ingen har varit framgångsrik. Det är däremot inte osannolikt att Sverigedemokraterna skulle stödja eventuella missförtroendeförklaringar i höst och att Alliansen då skulle få majoritet för sin linje. 

Det skulle vara ett bakslag för regeringen, men det är svårt att tänka sig att Stefan Löfven (S) skulle upplösa regeringen och utlysa ett extra val för den sakens skull. Alliansen hotar med misstroendevotum just för att den inte beredd att göra någonting som på allvar kan fälla regeringen. Eller snarare, Centerpartiet är inte beredd att göra det. Men eftersom Alliansen måste vara enig för att kunna agera gemensamt så blir det som Centerpartiet vill.

Budgetutspelet är inget annat än en symbolisk uppvisning. Väljarna ska övertygas om att de borgerliga partierna är eniga och beredda att agera. Men den som är beredd att agera bör inte bara prata om det i tid och otid, utan också se till att göra det. Till exempel genom en gemensam budget.

Fördelen med en gemensam alliansbudget hade varit att den inte bara skulle kretsa kring att stoppa regeringens politik, utan också innehålla en egen. Med ett år kvar till valet vet väljarna varken var Alliansen står rent politiskt, eller hur den har tänkt få igenom sin politik. 

Det väljarna vet är hur respektive borgerligt parti förhåller sig till möjligheten att föra samtal med Sverigedemokraterna och att Alliansen inte gillar skattehöjningar. Det är en svag grund att bygga väljarstöd på.

Mest läst