Blir 2000-talet de religiösas?

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Min farmor tillhörde en barnaskara på elva, min farfars far var ett av åtta syskon. Båda syskonskarorna var de sista som var riktigt religiösa i min släkt. Idag är snittet barn per kvinna i Spanien 1,47. Sverige är något av ett undantag, här är snittet 1,98 per kvinna vilket är högt jämfört med många länder i västvärlden. Beräkningar visar att Italiens och Rysslands befolkningar kommer att minska med en tredjedel under detta århundrade.

På bara en generation har antalet barn kvinnor föder minskat radikalt. Det sägs att det finns få självklara sanningar om befolkningsstatistik. En är att när kvinnors utbildningsnivå går upp då minskar samtidigt barnfödandet. Även inkomst, spädbarnsdödlighet och barnomsorg kan givetvis spela en roll. På många platser i världen, från Grekland till Bangladesh, minskar antalet födda barn per kvinna.

ANNONS

Men de minskande födslotalen gäller inte för alla.

I sin bok, Shall the Religious Inherit the Earth?, hävdar den kanadensiska forskaren Eric Kaufman att 2000-talet kommer vara de religiösas århundrade. Kaufman tar exempel från hela världen. I mellanöstern upptäcker han extrema födslotalsklyftor: i fattiga religiösa familjer föds nästan fem gånger fler än i sekulära rika familjer. I Israel minskar den sekulära befolkningen medan den religiösa ökar oerhört snabbt.

Han upptäcker samma mönster i USA, där isolerade religiösa grupper ökar sina födslotal medan många sekulära stadsbor knappt får ett barn. Delstater med fler religiösa ökar i befolkningsmängd. De mer sekulära kusternas befolkning ökar främst genom invandring. Utvecklingen återspeglas i antalet mandat varje delstat har i kongressen.

Utvecklingen kan komma att få konsekvenser för hur världen ser ut, styrs och vilka värderingar som kommer dominera i många samhällen.

Det finns självklart problem med alla resonemang om demografi och värderingar. Det handlar inte om några naturlagar, individer är mer komplexa än så, oavsett vilken familj de föds till. Att vara född i en religiös familj är inte en garanti att man kommer agera religiöst eller ens ha en gudstro.

Men den centrala frågan som måste besvaras är om befolkningsutvecklingen bland religiösa är det som förändrar det övriga samhället eller om det är samhället som förändrar de religiösa. Svaret är väsentligt eftersom det ger en fingervisning om vilka frågor som kommer dominera vår samtid om bara några år.

ANNONS

Det är inte heller säkert att trenden är permanent. Få trender är det. Men inom en överskådlig framtid ser vi två rörelser inom befolkningsutvecklingen: Välutbildade och sekulära kommer få allt färre barn medan religiösa kommer få allt fler. Det kan innebära att politiken, till skillnad från utvecklingen under 1900-talet, blir mer dominerad av religion, inte mindre.

Under snart tvåhundra år har upplysning och sekularisering präglat världen. Jag får en känsla att vi har vant oss vid att det är så världen måste fungera, att mer välstånd och utbildning leder till mindre religion. Är vi beredda på en betydligt mer religiös värld där gud och heliga texter spelar en större roll i samhället? Om man ska tro Eric Kaufmann är det dags att vänja sig vid tanken.

ANNONS