Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bjud hemtjänsten på julbord!

Kommunen har inga problem med att låta politiker och högt uppsatta tjänstemän från Intraservice åka på omotiverade resor till USA och låta skattebetalarna stå för kalaset, men när hemtjänstpersonalen ska belönas för fina insatser, då ska det plötsligt sparas in.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Hemtjänstpersonalen i Askim, Frölunda och Högsbo skulle belönas extra efter ett högt  resultat i brukarenkäten som vittnar om goda arbetsinsatser. Därför skulle Göteborgs stad bjuda de anställda på ett julbord på Trägår'n. Men knappt en vecka efter att inbjudan gick ut drogs den tillbaka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Stadsdelsdirektören Ingrid Larsson hävdar att inbjudan gick ut för snabbt och hänvisar till att de måste tänka på hur skattepengarna används: ”Jag förstår att folk är besvikna, men jag bedömer att det är ett korrekt beslut eftersom vi hanterar offentliga medel och det är oerhört känsligt hur dessa spenderas.” säger hon i en kommentar till GP (20/11).

Givetvis bör offentliga medel hanteras varsamt men motiveringen blir provocerande med tanke på hur staden annars brukar nyttja skattepengar. Kommunen har till exempel inga problem med att låta politiker och högt uppsatta tjänstemän från Intraservice åka på omotiverade resor till USA och låta skattebetalarna stå för kalaset, men när hemtjänstpersonalen ska belönas för fina insatser – något som torde vara både billigare och mer motiverat än USA-resorna – då ska det plötsligt sparas in. Det är skamligt. Göteborgs stad silar mygg och sväljer kameler. 

Att jobba inom hemtjänsten är ett slitsamt jobb, något som yttrar sig till exempel genom höga sjuktal bland de som jobbar där. Ett julbord löser inte problemen med hög arbetsbelastning och tidspress; för det krävs mer resurser till verksamheten så fler kan anställas och personalen kan få större tidsmarginaler. Ett julbord är dock det minsta kommunen kan göra för att visa sin uppskattning gentemot personalen. Visst kostar det pengar  – men att inte visa uppskattning riskerar i längden att bli ännu dyrare. 

Mest läst