Adam Cwejman: Låt Göteborg bli vackert igen

Vi lever i de formpressade betonglådornas tidevarv. En sorts pastisch på modernistisk arkitektur som tycks vara identisk oavsett vart man hamnar. Det är arkitektur vars livslängd är lika begränsad som dess estetiska kvaliteter.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

En läsare skriver till mig och undrar varför det byggs så oerhört fult i staden med de vackra trähusen: "Landshövdingehusen är Göteborgs enda bidrag till världsarkitekturen". Göteborgarna är väl medvetna om vilka stadsmiljöer som är klassiskt göteborgska, och det är sällan några områden byggda efter 1950-talet.

Det där är viktigt att komma ihåg nu när Göteborg går in i en expansiv fas som kommer påverka stadens utseende i decennier framöver. Det byggs centralt och äntligen fylls luckor igen i stadsbilden. Nästa steg är att det som byggs tål tidens tand rent estetiskt. Det är tyvärr allt annat än självklart.

Det finns inget i Kvillebäcken som uttryckligen säger: "Välkommen till Göteborg, det finns ingen plats som denna". I planerna för Södra Älvstranden kommer inga världsunika stadsmiljöer skapas. Norra Älvstranden är fräscht men karaktärslöst, som en minimalistiskt chockvit mäklarannons på Hemnet.

ANNONS

En tillräckligt vaken strateg på Göteborg och Co skulle nog lägga pannan i djupa veck och konstatera att: "Vi har ett problem med stadens varumärke". De hus som byggs i Göteborg just nu hade kunnat vara byggda i centrala Warszawa, Stockholm eller Manchester.

Vi lever i de formpressade betonglådornas tidevarv. En sorts pastisch på modernistisk arkitektur som tycks vara identisk oavsett vart man hamnar. Det är arkitektur vars livslängd är lika begränsad som dess estetiska kvaliteter.

Göteborgs politiker ägnade en stor del av 1900-talet åt att riva det som gjorde Göteborg unikt, vackert och ja – göteborgskt. Material som olikfärgat tegel, trä och sten ersattes med glas, betong och olika kompositmaterial. Utöver de mest ideologiskt doktrinära arkitekterna är det få som föredrar det senare.

Hedersdoktorn vid Chalmers, Stefan Edman, föreslog i en debattartikel höghus byggda i trä (Ny Tid 2/9). Tänk det, ett sexvåningshus med två våningar i sten och fyra i trä, byggt med det sena 1800-talets Landshövdingehus som inspiration. Det finns inget som säger att det som byggs i Göteborg måste vara så förbannat monotont.

Byggbolagen borde inse att kvartersbebyggelse i trä och naturmaterial är värdehöjare av rang. Trä är ett relativt miljövänligt material som med rätt underhåll kan stå i flera hundra år. Tjäna pengar och gå till historien som en förnyare i Göteborg kan väl ingen säga nej till, vilket byggbolag är först på bollen?

ANNONS
ANNONS