Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Abortmotstånd är ingen valvinnare, KD!

Abortmotstånd är ingen röstmagnet i vårt land. Något KD behöver tänka på under sitt Riksting i helgen.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Denna förmiddag samlas Sveriges minsta riksdagsparti i Uppsala för att under tre dagar besluta om sin politiska inriktning. Det finns ett ämne som särskiljer Kristdemokraternas motioner från det innehåll man brukar hitta i övriga allianspartiers kongresshandlingar. Nämligen medlemmarnas intresse för att inskränka aborträtten. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Motionärer yrkar bland annat på att abortsökande kvinnor ska tvingas till tre dagars betänketid, att barnmorskor ska ges laglig rätt att vägra utföra aborter och att gränsen för fri abort ska sänkas till 12 graviditetsveckor (en åsikt som SD hittills är ensamma om i riksdagen). Partistyrelsen är i sina yttranden överraskande avvisande. Det är strategiskt välkommet. 

För Alliansen vore det en katastrof om KD trillar ur riksdagen och partiet har under hela mandatperioden haft fyraprocentspärren nafsande i hälarna. Abortmotstånd är ingen röstmagnet i vårt land. I en SOM-undersökning från 2014 svarade bara fem procent av de tillfrågade att det är ett mycket bra förslag att införa begränsningar av den fria aborträtten. Enligt World Values Survey är Sverige, efter Japan, världens mest sekulariserade land. 

Samtidigt är det uppenbart att abortfrågan är central för delar av partiets kärna. I en valrörelse är det avgörande att fotfolket mobiliseras för att bemanna valstugor och dela ut flygblad. KD hyser flera profilerade abortmotståndare som riksdagsledamoten Mikael Oscarsson som grundat antiabortorganisationen Ja till Livet. Det är därför ingen tillfällighet att partiledare Ebba Busch Thor och vice partiledare Emma Henriksson nyligen skrev en debattartikel om att den yttersta gränsen för abort behöver ses över när neonatalvården gör framsteg. Och att publicering skedde i den kristna tidningen Dagen (13/10). 

I våras rapporterade vetenskapliga tidskriften Nature Communication att ett internationellt forskarlag för första gången lyckats hålla ett lammfoster vid liv i en konstgjord livmoder. Självklart behöver vi föra en debatt om abortgränser men det är orimligt att helt fängsla aborträtten vid den medicintekniska utvecklingen där liv kan räddas allt tidigare. Åtskilliga svåra fosterskador uppträder först sent i fosterutvecklingen. Gravida får inte reduceras till kärl för blivande barn.

”Vårt mål är ett samhälle där aborter inte behöver efterfrågas” slår de kristdemokratiska parhästarna också fast i sin artikel. De har fel. Det kommer alltid att finnas en efterfrågan på aborter precis som det alltid kommer att finnas en efterfrågan på blindtarmsoperationer. För två år sedan deklarerade Ebba Busch Thor att hon vill se en nollvision för abort i Sverige. Nollvision leder tankarna till omkomna i trafiken och kan inte jämföras med en medicinsk metod. Det finns inga nödvändiga bilolyckor men det finns nödvändiga aborter. Preventivmedel som inte fungerat, våldtäktsoffer som blir gravida och fosterskador… listan kan göras lång. Hans Rosling, läkare och världsberömd professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, avfärdade Ebba Busch Thors nollvision som ”naiv illusion” och ”livsfarlig”. Kristdemokraterna måste begrunda Hans Roslings ord.