2016 var bättre än vad du tror

Om vi inte ser att världen blir ljusare riskerar vi att rösta för auktoritära ledare, protektionism och ett mindre öppet samhälle.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Vad skönt att det här eländiga året är slut” var det många som sade när 2016 skulle summeras. Orbán och Erdogan fortsatte sin nedmontering av mänskliga rättigheter. IS terrordåd skakade oss gång på gång. Britterna valde att lämna det europeiska samarbetet och amerikanerna valde en högerpopulist till president. Men blev världen egentligen en sämre plats under 2016? Troligtvis inte.

Fattigdomen i världen fortsatte sannolikt att minska i en rasande takt. Säkra siffror från 2016 är svåra att finna – men om utvecklingen fortsatt i samma takt som åren innan innebär det att över 50 miljoner människor lyftes ur extrem fattigdom. Åt precis samma håll gick i princip samtliga andra välståndsparametrar. Det är ingen vågad gissning att 2016 var det år med lägst andel spädbarnsdödlighet, analfabetism och barnarbete som världen någonsin har skådat.

ANNONS

Även om terror skakade oss så var 2016 det första året på länge där inget krig i världen startades och i Colombia skrevs ett avtal om fred med Farcgerillan vilket sätter punkt för en konflikt som beräknas ha kostat 250 000 människor livet. Trots en mängd oroligheter runt om i världen lever vi i den fredligaste epoken i människans historia.

Trots hot om globala epidemier och uppmärksammade konflikter ökade också det internationella resandet och den internationella handeln. Det är inte bara ett mått på ökat välstånd att vi har råd att göra det – det gör i sig också världen bättre. Mer internationell handel ger oss bättre produkter till ett lägre pris och ökat resande ger fler människor chansen att möta och lära av personer från andra delar av världen.

Förklaringarna till att många trots detta ser pessimistiskt på sin samtid kan vara många. En av dem är direktrapportering från konflikter och katastrofer långt borta numera bara är ett par klick bort med våra smartphones. En annan är att negativa nyheter tenderar att fastna bättre i vårt minne än positiva. En tredje att den utveckling världen går igenom går precis så långsamt att vi inte ska hinna uppfatta den med blotta ögat och därför inte lägger märke till den – och när utveckling väl ägt rum så tar vi den omedelbart för given.

ANNONS

Det går inte heller att blunda för det faktum att alla inte blivit vinnare. Även om populister som Trump, Le Pen och för all del Jimmie Åkesson får sin livskraft av att spä på bilden av världen som ett nollsummespel går det inte att ignorera att den bild de målar upp är många människors verklighet.

Att världen stegvis blir bättre betyder inte att vi kan luta oss tillbaka och ta våra framsteg för givna. Det finns gott om utmaningar att ta tag i och världen är långtifrån en perfekt plats. Vi ska bara klara av att hålla två tankar i huvudet samtidigt – även om det finns mörka moln på himlen blir världen lite ljusare för varje dag. Om vi inte ser det riskerar vi att rösta för auktoritära ledare, protektionism och ett mindre öppet samhälle - och därmed emot allt det som tagit oss dit vi är i dag. Då blir vi alla förlorare i slutändan.

ANNONS