Åsiktskorridoren flyttar utomlands

Hetsjakten på Katerina Janouch pekar mot att åsiktskorridoren lever - men nu beskylls invandringskritiker inte för att vara rasister, utan för att vara illojala med fosterlandet.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Just nu pågår en hätsk kampanj mot barnboksförfattarinnan Katerina Janouch. Hon anklagas för att ha spridit en negativ bild av Sverige i Tjeckien. Närmare bestämt har hon hårt kritiserat de sista årens svenska migrationspolitik i en intervju i tjeckisk TV. Det fick kulturjournalisten Hynek Pallas att attackera Janouch (DN 10/1). Många verkar ha känt blodvittring och snart ansåg sig Janouch förläggare ha anledning att ta avstånd från henne.

Tvisten mellan Janouch och Pallas verkar ha många bottnar. Bland annat berättar Janouch på sin Facebooksida att deras fäder har haft konflikter. Men vad som är principiellt intressant i bråket är ilskan som det verkar väcka att kritisera Sverige utomlands. Kritiken mot migrationspolitiken är ju inget som enbart Janouch yttrat, även om hon är hård i en intervju som handlade om hennes personliga syn på hur Sverige har utvecklats.

ANNONS

Men vad Pallas framhåller som särskilt allvarligt är att Janouch skadar bilden av Sverige i utlandet. Det är nästan lite gulligt att den vreden kan få så många ringar på vattnet. Sverige är tydligen fortfarande så provinsiellt och så präglat av en idé om ödesgemenskap att man kan skapa ett drev mot någon för att hon talat illa om nationen utanför landets gränser. Ryktet om åsiktskorridorens död synes i det avseendet vara överdrivet.

Dock måste vi nog alla vänja oss vid att bilden av Sverige i utlandet har förändrats – och det började långt innan Katerina Janouch intervjuades i tjeckisk TV.

Den mer negativa bild som nu finns i omvärlden fokuserar på ungefär samma saker som Janouch tog upp när hon intervjuades. Hur ett land som tidigare präglats av få inre konflikter påverkas av en stor invandring från andra kulturer. Den nya och mer kritiska bilden av Sverige är samtidigt inte så enkelspårig som den gamla mer utopiska var.

Det är i kontrasterna som det moderna Sverige är fascinerande. Världens mest jämställda land där kvinnor känner sig alltmer otrygga. En av Europas starkaste ekonomier som hindras av arbetskraftsbrist samtidigt som det finns områden präglade av långtidsarbetslöshet. Ett fredligt land som också är hemland för hundratals IS-terrorister.

ANNONS

Motsägelserna väcker fascination men också rädsla. Det svenska exemplet lyfts ofta fram som ett argument mot en alltför öppen migrationspolitik. Det kommer vi att behöva vänja oss vid. Att belägga Katerina Janouch eller andra med munkavle kommer inte att ändra på något.

ANNONS