Äldre måste få lov att välja

Vänsterns konservativa försvar av monopol inom hemtjänsten är otidsenligt och orimligt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Från och med hösten 2017 kommer Göteborgs äldre att få lov att välja utförare av hemtjänst. Det beslutet har redan tidigare tagits av en majoritet i kommunfullmäktige. Men på årets sista fullmäktigemöte i torsdags var frågan åter uppe för debatt. Det blev strid om hur fullmäktige skulle ställa sig till ett utlåtandefrån Stadsdelskontoret.

Vänsterpartiet och vänsterfalangen inom Socialdemokraterna försöker, varhelst de får möjligheten, att fördröja och sinka införandet av LOV i Göteborgs äldreomsorg. De hänvisar till personalens oro, till hotet från elaka kapitalister, till att resandet inom staden riskerar att öka, och till att de ekonomiska aspekterna kan utredas mer.

ANNONS

Men vad som anas bakom argumenten är en idé om äldre som ett kollektiv som ska stå med mössan i hand och inte ha några synpunkter på den välfärd de själva har byggt upp. För varför ska inte äldre människor få välja vem som kommer in i deras hem? Varför ska inte de inte få välja vilken typ av mat de äter till lunch?

Kommunalrådet Maria Rydén (M) kallar hemtjänsten för Göteborgs sista monopol. Och visst är det konstigt att den del av välfärden där behovet av individuella lösningar borde vara störst har fått vänta längst. Människan blir ju inte mindre av en individ med åren. Hennes behov av anpassade lösningar och egna val snarare ökar.

Äldreomsorgen i Göteborg fungerar heller inte på ett tillfredsställande sätt i dag. Det råder till exempel stor brist på äldreboenden till följd av en vårdideologi som säger att äldre ska stanna i hemmen så länge som möjligt. Bara under förra mandatperioden lade de rödgröna ned fler hundra boendeplatser. Det gör att många bor hemma trots omfattande vårdbehov. Det gör att deras beroende av hemtjänsten är stort. Samtidigt har de mycket liten möjligt att påverka omsorgen. Kommunen har inte kunnat svara upp mot ansvaret.

Många minns SVT Uppdrag gransknings program "Jag vill inte bli glömd" (7/9 2015). Där visades hur äldreomsorgen i Bergsjön flera gånger glömde att åka till en man som nyss fått en stroke. En kvinna med amputerade ben besöktes av inte mindre än 35 olika ansikten under två veckor. Bergsjön var inget skräckexempel, utan bara ett nyckelhål mot hur Göteborgs kommunala äldreomsorg såg ut då, och förmodligen hur den ser ut i dag.

ANNONS

Det är också när kvalitén brister som valfriheten blir som viktigast. Precis som när det gäller skolan är det viktigaste med valfrihet inom äldreomsorgen möjligheten att välja bort de alternativ som är uppenbart dåliga. De som den enskilda människan far illa av.

Tack och lov vann Alliansen omröstningen i kommunfullmäktige. Arbetet för valfrihet i hemtjänsten fortsätter. Det kommer inte med automatik att lösa alla utmaningar. Men det är den grund som behövs för att överhuvudtaget kunna tala om inflytande och egenmakt för äldre. Monopollösningar för äldre människor tillhör det förflutna. Noteras bör att Miljöpartiet inte röstade med V och S. Tydligen finns en gnutta liberalism kvar i de gröna, vilket är glädjande. Det är bara de mörkröda som är för monopol inom hemtjänsten.

ANNONS