Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Ledare: Till det fria ordets försvar

I dag, onsdagen den 6 januari, kommer satirtidningen Charlie Hebdos specialnummer. Rubriken på omslaget lyder: "Ett år senare: Mördaren fortfarande på fri fot" och illustrerar en flyende Gudsgestalt, med blodiga kläder och en Kalashnikov på ryggen. Omslaget är tecknat av redaktionschefen Laurent "Riss" Sourisseau, en av de elva som skadades svårt den 7 januari 2015 när den franska tidningsredaktionen utsattes för ett brutalt terrorattentat som berövade tolv människor livet.

"Vi har hämnats profeten Muhammed, vi har dödat Charlie Hebdo", ropade terroristerna när de flydde från brottsplatsen. Lyckligtvis misslyckades de med att stoppa utgivningen av tidningen trots de oskyldiga människoliv som släcktes. Attacken mot satirtidningen gav i stället upphov till en nationsöverskridande debatt om yttrandefriheten och dess gränser. Över en miljon parisare marscherade från Place de la République till Nation. På sociala medier blomstrade globala sympatikampanjer till det fria ordets försvar. "Je suis Charlie", jag är Charlie, blev en populär markering.

Ett år efter attackerna har debatten om yttrandefriheten avklingat något, även om vinterns andra terrorattentat mot den franska huvudstaden liksom den förhöjda hotnivån i Sverige, utgjort en påminnelse om att kampen på intet vis är över. Förhoppningsvis kommer relativiseringen av terroristernas bevekelsegrunder också att marginaliseras allt mer. Då kan meningen "Jag försvarar yttrandefriheten, men..." - som antyder att terrorn är ett svar, en mothandling som följer på offrets initiala handling eller ord - förkastas för gott.

Yttrandefriheten är en förutsättning för allt det andra vi talar om. Dessvärre är det med den som med de flesta andra rättigheter; vi tar dem för givna fram till den dag då de inte finns mer. Bästa sättet att hedra minnet av de journalister, tecknare och författare som mördades i fjol är att stå upp för det som utmanar och provocerar. Utan det finns inga fria ord.

Mest läst