Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Ledare: Ekologiskt inte alltid det bästa

Serverar man mat de gamla känner igen minskar risken för undernäring. Att byta ut kåldolmarna mot vegobiff är ingen bra idé.

Att moralisera över mat är populärt. Fy den som äter kött. Usch för produkter som inte är ekologiska. Ängsliga kommuner vill visa hur duktiga de är och böjer sig för det politiskt korrekta. De tänker inte på att deras kortsiktiga agerande kan få allvarliga konsekvenser. Trots att många barn och gamla i numera bara får kött en gång i veckan och tvingas snåla med frukt på grund av höga kostnader, är de som driver på inte nöjda.

I senaste numret av ETC Göteborg skriver Jonas Paulsson, initiativtagare till "Köttfri måndag": "Kommunpolitiker bör besluta om att varannan dag servera helt vegetariskt i skolmatsalarna". Paulsson menar också att "I samband med skolmatupphandling kan kriterier sättas för lägsta frekvens av vegetariska dagar och maximal köttmängd per genomsnittligt serverad portion". Han använder sig också av undersökningar från Folkhälsoinstitutet som menar att svenskar i allmänhet äter för mycket animaliska produkter, för att underbygga sin argumentation.

Paulsson tycks ha missat att de personer som kommuner i huvudsak serverar är barn och gamla. Människor för vilka huvudfokus inte bör vara att skydda dem från hjärt- och kärlsjukdom, utan att de får i sig tillräckligt med näring. Barnen för att orka hela dagen och äldre för att inte få allvarlig nutritionsbrist.

För många unga är skollunchen också dagens huvudmål och det är lätt att strunta i äta om man inte tycker om det som serveras. Människor måste dessutom ofta äta betydligt mer för att få i sig tillräckligt med energi ifrån vegetabiliska livsmedel än från animaliska. Rimligtvis kan därför varje borttagen korv eller pannbiff resultera i barn som inte får i sig den mat de behöver. Samma sak när det gäller äldre. Serverar man mat de gamla känner igen minskar risken för undernäring. Att byta ut kåldolmarna mot vegobiff är ingen bra idé.

Göteborgs kommun är väldigt stolt över satsningarna på vegetarisk och ekologisk mat. Det berättade man bland annat om på Måltidens dag häromveckan. Kristina Magnusson, samordnare för Måltid Göteborg sade: "Vi arbetar för att öka antalet ekologiska miljömåltider, bland annat genom att bara köpa in och servera ekologiskt kött".

Då låter bra. Men sanningen är att ekologiskt kött är så dyrt att mycket annat har fått stryka på foten vilket drabbar barn och gamla. Att tro att ekologiska produkter alltid är de bästa är dessutom oerhört naivt. Många veterinärer opponerar sig till exempel emot ekologisk djurhållning eftersom sjuka djur förnekas vård då det kan leda till att hela besättningen underkänns. Grymt nog är det inte heller tillåtet att vaccinera eller avmaska djur som skall bli ekokött. Kommunerna borde därför tänka två gånger innan de blir matmoralisternas nickedockor.

GP 4/11 -13

Mest läst