Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) meddelar "intäktsökningar" i stället för skattehöjningar.
Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) meddelar "intäktsökningar" i stället för skattehöjningar.

Ledare: Decemberöverenskommelsen håller på att gå sönder

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

När vallöften ska brytas och skatter ska höjas passar statsminister Stefan Löfven på att åka på besök i Kina och USA. Kvar blir då finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) som återinför en gammal socialistisk statsfinansiell doktrin: är statens egen lada tom så går det att fylla på den genom att tömma medborgarnas lador.

Vid pressträffen blev det dessutom nästan en Franz Kafka-liknande uppvisning i samarbetsnyspråkets anda. Skattehöjningar blir både "skatteförändringar" och "inkomstförstärkningar". Försämringarna av både Rut och Rot benämns inte som "sänkningar" utan "justeringar". Och den nya socialdemokratiska talepunkten är "revorna i välfärden" som nu ersätter valrörelsens slogan om att "någonting har gått sönder".

ANNONS

Den viktigaste nyheten var miljöpartistisk: det blir dyrare att köra bil (44 öre/liter bensin). Andersson motiverar höjningen av bensin- och dieselpriset med de sänkta oljepriserna. Huruvida det innebär att skatt på drivmedel nu är en självreglerande skatt lämnades det inga besked om. Vem tror att skatten kommer sänkas då oljepriset ökar igen?

En motsägelsefull aspekt av drivmedelshöjningarna är att de ämnar gynna tågresande, i en tid då vi var och varannan dag kan läsa rapport efter rapport om kraftiga tågförseningar och stora nyinvesterings- och reparationsbehov på rälssystemet.

Här finns det två möjliga effekter: antingen fortsätter människor köra bil till en dyrare kostnad eftersom de är avskräckta av undermåligheten i kollektivtrafiksystemet, eller så belastas systemet än hårdare än det görs i dag med ännu större avbrott i trafiken.

Regeringen försämrar även föräldrars möjligheter att idka föräldraansvar och dra av för läxhjälp trots att kommunerna sviker eleverna på löpande band. Och i en tid när ungdomsarbetslösheten är och skvalpar kring 20 procent så blir det en straffskatt på att anställa unga upp till 26 år genom att den sänkta arbetsgivaravgiften för unga fasas ut med start i höst.

Höjda trösklar för unga på arbetsmarknaden fyller samarbetsregeringens lada med 18 miljarder kronor fram till 2017. Socialdemokraternas förslag på jobb inom 90 dagar till arbetslösa ungdomar kommer vara hett efterfrågat.

ANNONS

Sänkningen av Rut, det vill säga städ- och hemhjälp, är ett hårt slag mot kvinnligt företagande av den feministiska samarbetsregeringen. Det ökar hoten mot kvinnligt företagande som redan nu arbetar under hot om förstatligande av små- och medelstora företag som är verksamma inom vård- och omsorgsbranschen.

Än värre är att Vänsterpartiet har ännu inte varit med om att förhandla om regeringens förslag. Eländet är inte på långa vägar slut än.

Hur kostsamma dagens skattehöjningar sammanlagt kommer bli kunde dock varken Magdalena Andersson eller Per Bolund svara på. Finansministern fick under ett par pinsamma sekunder ägna sig åt huvudräkning med tillhörande fingerräkning, för att landa i det något luddiga "ett par miljarder". Rätt svar: under 2015 höjs skatten med 5,6 miljarder och 2016 med nästan 12 miljarder kronor.

Kritiken mot samarbetsregeringen var under fredagen hård från de borgerliga. Den var också ett spel för gallerierna då varje uns till kritik saknar politisk trovärdighet tack vare Decemberöverenskommelsen, DÖ.

Socialdemokraterna må ha svikit flera vallöften med dagens skattehöjningar, men det upplevda sveket av de borgerliga partierna mot sina väljare kommer åter bli aktuellt. Samarbetsregeringens skattehöjningar är också alliansens skattehöjningar.

Svekdebatten kan även leda till förstärkta krav från borgerliga gräsrötter om att avbryta DÖ. En tänkbar modell hade kunnat vara att riva upp DÖ, tvinga Socialdemokraterna att ombilda regeringen som en renodlad socialdemokratisk minoritetsregering och genom enskilda överenskommelser mellan S och alliansen hålla Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna utanför budgetberedningen. Så kan en Våröverenskommelse se ut.

ANNONS

GP 28/3-15

ANNONS