Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lax med citronsås

Fisk i allmänhet och fet fisk i synnerhet kan med fördel kryddas med citron. Såsen kan du koka med vinäger - eller vin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

För 4 personer

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

20 minuter

600 g laxfilé

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

1 msk finhackad gul lök

1 1/2 msk smör

2 msk vetemjöl

1 dl vin alt. 1 dl vatten + 1 msk vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 dl grädde

1 tärning fiskbuljong

skalet av en citron

cayennepeppar (ytterst lite)

Att äta till:

pasta

mer citron

dill

blandade blad

Gör så här:

1. Värm vin och vatten alternativt vatten och vinäger samt grädde till såsen. Finhacka löken och fräs den med smör i en kastrull. Pudra över vetemjöl och späd med varm vätska. Koka upp och smula i en fiskbuljongtärning. Sjud såsen i 5 minuter. Sila och smaksätt såsen med citronrasp och ytterst lite cayennepeppar.

2. Koka pastan. Tvätta och riv det yttersta gula skalet från en citron.

3. Skär fisken i stora tärningar som steks i lika delar smör och rapsolja. Salta och peppra.

4. Lägg upp avrunnen pasta i portionsskålar. Fördela såsen över och toppa med laxbitar, citron, dill och blandade blad.