Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 7
Lawen Mohtadi.

Lawen Mohtadi: Medierna viker sig för makten

Tillsammans med fem andra EU-länder driver Sverige på för att EU ska återinföra visumkravet för länder på västra Balkan, bland annat Serbien. Sedan 2009 reser serbiska medborgare in i EU visumfritt. Det ses av många som ett viktigt steg i att bryta isoleringen mellan västra Balkan och övriga Europa. Anledningen till att Sverige nu vill ha tillbaka de gamla visumkraven är att romer från västra Balkan söker asyl i Sverige. Den senaste veckans rapportering om frågan uppvisar ett särskilt tänkande som är vanligt i förhållande till asylsökande romer. Logiken ser ut så här: Eftersom romerna från Balkan lever i demokratier kan de – per definition – inte ha flyktingskäl. Det spelar ingen roll hur situationen ser ut på marken, det spelar ingen roll att romer trakasseras och diskrimineras, att de många gånger är hänvisade att bo i läger och saknar möjligheter till arbete och försörjning. Det avgörande är att de inte lever i diktaturer.

Migrationsminister Tobias Billströms mantra formulerades därefter. Gång efter annan upprepade han att samtliga asylsökningar, ungefär 20 000 sedan 2009, är ”uppenbart ogrundade”. Först avfärdade Billström i ett svep de människor som sökt sig till Sverige för att få sina asylansökningar individuellt prövade, något som är en hörnsten i en rättsstat. Sedan spelade han ut dem mot en annan grupp, flyktingarna från Syrien. I Ekot (25/10) säger migrationsministern att Migrationsverkets ”arbetsbörda” borde vara inriktad på de flyende från kriget i Syrien. Det är romernas fel att Syrienflyktingarnas ansökningar hanteras långsamt.

Många som håller asylrätten högt har vid det här laget vant sig vid Billströms inkorrekta och aggressiva uttalanden kring regeringens migrationspolitik. Men att medierna lägger sig platta för maktens språk är svårare att svälja. Billströms beskrivning av invandringen, som förra veckan fick epitetet ”inströmning”, togs motståndslöst över av Dagens Nyheter och i public service-styrda Sveriges Radio lät EU-korrespondenten Jens Möller (25/10) som Billströms pressekreterare när han i exakta ordalag upprepade ministerns politik: ”Det finns ett växande problem med att viseringsfriheten missbrukas. I åratal har det kommit … Ja, det har kommit hela busslaster med personer, mestadels romer. Och de här personerna söker asyl fastän de flesta av dem uppenbart saknar asylskäl. Det gör att det tar längre tid för verkligt skyddsbehövande att få sina ansökningar prövade.”

Det är djupt bekymmersamt när den fria journalistiken själv påtar sig att legitimera maktens politik.

Lawen Mohtadi är journalist och författare. Läser just nu romanen Inunder, av Ann-Marie Tung Hermelin, om kärlek, förlust och hemmahörighet.

Mest läst