Lavrov: Vill USA förgöra Nordkorea?

USA:s FN-sändebud Nikki Haley varnar Nordkorea efter diktaturens senaste robottest – och säger att Kim-regimen skulle förgöras "fullständigt" om det blir krig. Ryssland undrar vad USA vill uppnå.

ANNONS
|

Haley uppmanar andra länder att bryta diplomatiska och affärsmässiga förbindelser med diktaturen, som ett svar på landets agerande, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Haley sade att Trump i samtal med Kinas president Xi Jinping bett honom att skära av oljeförsörjningen till Nordkorea. Det skulle vara ett drastiskt steg som Kina, diktaturens viktigaste handelspartner, hittills har avstått från att ta.

–Det skulle vara ett avgörande steg i världens ansträngningar att stoppa denna internationella paria, sade Nikki Haley.

Lavrov: USA provocerar

Ryssland håller dock inte med USA om att omvärlden bör klippa alla band med Nordkorea.

–Vi ser negativt på det. Vi har återkommande konstaterat att det inte längre finns någon kraft i sanktionerna, säger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, enligt ryska nyhetsbyråer.

ANNONS

Lavrov menar att USA, å sin sida, verkar vilja provocera Nordkorea.

–Amerikanerna behöver förklara för oss alla vad de försöker uppnå. Om de söker en anledning att förgöra Nordkorea så kan de säga det rakt ut och då kan USA:s högsta ledning bekräfta det.

LÄS MER – ANALYS:Trump sitter i Kims rävsax

Kraftigt robottest

Nordkorea förklarade på onsdagen att landet nu nått det efterlängtade målet att bli en kärnvapenmakt, efter testet av en ny typ av interkontinental ballistisk robot, en så kallad Hwasong-15, som ska kunna nå hela USA.

Det är den kraftigaste roboten hittills som testats, enligt ett uttalande som lästes upp i landets statliga tv-kanal. Den flög 95 mil under 53 minuter och nådde en höjd på närmare 450 mil.

Roboten störtade sedan i Japanska havet, inom den japanska ekonomiska zonen.

Inga nya sanktioner

Det diskuterades inte några nya sanktioner från FN:s håll under mötet, däremot vikten av att snabbt och fullt ut genomföra de befintliga sanktionerna så de får avsedd effekt.

–Det som var viktigt med mötet var det budskap det skickade. Samtliga deltagare fördömde i hårda ordalag testet inklusive Kina och Ryssland, säger Carl Skau, svensk ambassadör och biträdande representant i säkerhetsrådet, till TT efter mötet.

–Det fanns också en total enighet i vikten av att genomföra de sanktioner som vi har beslutat om. Den här enigheten i säkerhetsrådet är väldigt viktig att värna just med tanke på det stora hot som finns.

ANNONS

Hur var stämningen på mötet?

–Det var ett visst mått av besvikelse. Det hade funnits en förhoppning bland många att det skulle vara en längre period av lugn utan några provokationer för att kunna erbjuda en grund för diplomatiska samtal och diplomatiska lösningar, säger Carl Skau.

ANNONS