Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lasse Brandeby död

Den folkkäre underhållaren Lasse Brandeby har avlidit på sjukhus i Göteborg efter en tids sjukdom bekräftar hans dotter Anna Brandeby Harström för Expressen. Han blev 66 år.

Sitt publika genombrott fick han som Kurt Olsson, hemmamannen från Hisingen som var sällsynt skicklig på att förklara lätta saker krångligt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Med Kurt Olssons television och Fådda blommor i slutet av 1980-talet kom Lasse Brandeby med något nytt, lite galet och annorlunda.

Damorkestern, svensktoppslåtarna, kärleken till triangel-Gudrun (Anki Rahlskog) och samspelet med hårt hunsade assistenten Arne (Hans Wiktorsson) gjorde honom snart populär.

Med hjälp av tv:s genomslagskraft och senare biorullen Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mig själv, blev Lasse Brandeby Kurtan med svenska folket. Hans charmfullt burdusa och självupptagna rollfigur, i rutig kavaj och obegriplig frisyr, blev både folkkär och kultförklarad.

Kurt Olsson överlevde sina egna produktioner och "samarbetet" med Lasse Brandeby fortsatte länge, så sent som i somras var han aktuell i rollen.

- Jag har Kurtan att tacka för mycket, inte minst ekonomiskt, förklarade Brandeby i ett samtal med GP för några år sedan.

Även om det var i tv som han fick sitt genombrott med Kurt Olsson, så var det i radion som det hela började.

Efter att ha arbetat på ingenjörsbyrå, varit lärare och jobbat som fritidsgårdsföreståndare kom Lasse Brandeby in på journalisthögskolan i Göteborg 1980. Han hamnade därefter i Borås och på Radio Sjuhärad där han stannade några år. Det var där – och senare på lokalradion i Göteborg – som Kurt Olsson föddes och utvecklades – för att slutligen ta över.

Det blev nämligen inte mer journalistik – det blev underhållning, skådespeleri och betydligt fler och varierade roller än den som förvirrad hemmaman.

Lasse Brandeby spelade fars hos Hagge Geigert, folklustspel med Eva Rydberg och revy med Kent Andersson. Han var på olika håll i landet med i musikaler, buskis, operetter och diverse teateruppsättningar.

Inte minst syntes han ofta i tv där han medverkade i olika humor- och underhållningsprogram. Säkert är det många som minns honom som spårvägare Mjunstedt i serien Rena rama Rolf där han och komikern Robert Gustafsson blev ett radarpar. Lasse Brandeby medverkade även i flera filmer och spelade under senare år bland annat polis i filmerna som byggde på böckerna om Irene Huss och som spelades in i Göteborg.

Lasse Brandeby blev barnens favorit som dieselråtta i julkalendern 2002 (han var även med i julkalendern 1990) där han bland andra spelade mot Sven Wollter och han blev hela folkets favorit när han med stapplande steg deltog i Let´s dance i TV4 för fem år sedan, ett deltagande som han själv tyckte blev längre än nödvändigt.

- Det var väl knappast för det konstnärliga utförandet som folk röstade mig kvar, som han med glimten i ögat uttryckte efter en av deltävlingarna.

Jobbmässigt var Göteborgaren Lasse Brandeby ofta i huvudstaden eller ute på turné i landet. Men uppväxt på Gråberget i Majorna och boende nära havet var det inte tal om att flytta. Istället talade han då och då om sin längtan västerut, om behovet av att komma hem.

Som många i den allt bredare underhållningsbranschen saknade Brandeby formell utbildning. Hans kolleger och vänner talade dock ofta om hans känsla, prestigelöshet och ödmjukhet inför uppdragen – liksom de respektfullt nämnde hans timing, proffsighet och envishet under den tid då uppdragen utfördes.

Senast i somras då han med sviktande hälsade var med under inspelningarna av Fångarna på fortet för TV4.