Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Larssons tränare: Sam kommer inte gå någonstans

Han har kopplats ihop med klubbar från både Serie A och Bundesliga. Men med bara ett dygn kvar till att transferfönstret stänger är Sam Larssons tränare, Foppe de Haan, säker på att svensken stannar. – Sam kommer inte att gå någonstans just nu, säger Heerenveen-tränaren till GP.

I en färsk undersökning från statistikföretaget Opta är Sam Larsson den spelare som skapar flest chanser i hela Eredivisie. I torsdagens match borta mot topplaget Feyenoord låg den före detta IFK Göteborg-spelaren bakom båda Heerenveens mål när laget tog sin första seger på De Kuip under den nygamle tränaren, Foppe de Haan.

– Det var vår bästa prestation sedan jag tog över klubben igen i oktober. Förutom att Sam låg bakom båda våra mål var han också nere i försvaret och jobbade – det gjorde han inte förr. Så många löpmeter som han tog under den matchen har han aldrig tagit tidigare, säger de Haan.

– Han har börjat förstå vad som krävs för att bli en världsspelare. Hans teknik är briljant och han tar sig förbi sina motståndare hur enkelt som helst, men tidigare var han lite lat och jag fick uppfattningen att han var nöjd med det han presterade, vilket är väldigt farligt, säger han och tar upp en av hans gamla adepter, Ruud van Nistelrooy, som exempel.

– Anledningen till att Ruud blev en av Europas främsta målskyttar var, förutom en stor talang, hans enorma driv för att bli bäst. Det var helt otroligt. Han blev aldrig trött, det fanns inte i hans värld. Det är den typen av attityd du behöver för att bli en riktigt stor stjärna. Och även om Sam har en bit kvar, så tror jag att han kan nå dit också. Han har verkligen växt under de senaste månaderna. Han tränar hårdare och är i mycket bättre form än tidigare. Nu orkar han prestera på topp under en hel match.

Vad ligger bakom hans hårda träning?

– Jag visade honom klipp på Arjen Robben från VM i Brasilien. Där jobbade Robben hur hårt som helst, vilket han inte gjorde tidigare under karriären och Sam har gjort en liknande resa. Sedan har vi tittat på sekvenser från Sams tidigare matcher för att få honom att förstå hur han agerar när han tappar boll. "Vad gör du då?" brukar jag fråga honom och diskussionerna har verkligen gett effekt.

Under hösten och vintern har Sam Larsson ryktats bort från Holland. Både tyska Borussia Dortmund och italienska Atalanta har uppgetts som intressenter, men när transfönstret stänger under måndagen är Foppe de Haan säker på att svensken är kvar i Heerenveen.

– Sam kommer inte att gå någonstans. Han stannar. Nu i veckan berättade han i holländsk press att han tror att det är bra för honom att stanna här i något år till. Jag tror också att det är bra för honom. Det är alldeles för tidigt för honom att gå till Premier League eller något liknande.

Varför det?

– Han har tagit stora steg i utvecklingen den senaste tiden, men han måste ta ännu fler kliv innan han går vidare. Annars kommer han att hamna på bänken.

I sommar spelar Sverige EM. Hur ser du på Sams chanser att komma med där?

– Det är svårt för mig att säga. Jag har för dålig koll på vilken nivå de andra svenska spelarna ligger på för att göra en rättvis bedömning. Men han är ung och det jag har hört från honom är att han främst satsar på OS i Rio.

Så du håller inte koll på din gamla adept, Marcus Allbäck, alltså?

Vadå?

Han är players manager i det svenska landslaget.

– Jaha, det visste jag inte, men visst känner jag Marcus. Han var en väldigt bra målskytt för oss vid millennieskiftet och sedan var han nere hos mig för några år sedan när han var involverad i Örgryte. Jag visade honom runt och berättade lite hur vi jobbade, men sedan dess har vi inte haft någon kontakt, tyvärr, säger Foppe de Haan.

Mest läst