Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

219583.jpg

Larmklockor ringde hos Borg

Brandlarmet gick mitt under finansminister Anders Borgs presskonferens. –Det är i alla fall inte larmklockorna i ekonomin som ringer, sa finansministern.

Ett smärre kaos utbröt när Anders Borg kommit en bit in i sin presskonferens om vårbudgeten på torsdagsförmiddagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett påträngande brandlarm började ringa och orsakade ett långt avbrott. Enligt Borg gick larmet i en grannbyggnad efter överhettning i ett ställverk.

Men det var alltså inte ett larm om tillståndet i den svenska ekonomin, enligt finansministern.

- Sverige är på väg ut hur krisen. Den ekonomiska vintern är äntligen över, sa han.

- Arbetsmarknaden fortsätter att vara bättre än väntat. Ekonomin återhämtar sig främst tack vare inhemsk efterfrågan.

Men finansdepartementet reviderar ner sin prognos från i vintras. BNP beräknas nu växa med 2,5 procent i år, jämfört med tidigare antagandet om tre procent. Därmed hamnar regeringen nära den prognos som statliga Konjunkturinstitutet har gjort.

Anders Borg målar ändå upp en ljus bild av den ekonomiska utvecklingen de närmaste åren. 2012 är statsfinanserna tillbaka till ett överskott.

Det är ändå en osäker situation, framgick det av finansministerns presentation. I första hand är det de varningsklockorna i Grekland, Portugal, Spanien och några andra hårt trängda EU-länder som oroar. Det gör prognoser just nu extra osäkra.

En förutsättning för att finanserna skall fortsätta att förbättras, enligt finansministern, är också att arbetslösheten minskar från och med nästa år, och att det effekterna från minskade sjukskrivningar och förtidspensioner håller i sig.

- Annars kommer det inte att finnas en krona över till reformer, säger han.

När det gäller reformer innehåller vårbudgeten inga stora överraskningar. Både höjt barnbidrag för familjer med mer än två barn och sänkta skatter för pensionärerna har varit känt sedan tidigare.

Och Anders Borg uppehöll sig som väntat en del vid regeringens ansvar för att "gjuta samman Sverige" och mildra krisens effekter för de som drabbats mest av den.

- Det måste också löna sig att ha arbetat, sa finansministern med adress till pensionärerna.

Blir det fler skattesänkningar framöver kommer även pensionärerna få del av dem, lovade han.

- Det beskrivs som vi har skridit fram som danska fogdar på medeltiden och ökat klyftorna medvetet, sa Anders Borg och argumenterade att regeringens reformer inte har bidragit till ökade skillnader.

219582.jpg
Mest läst