Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Polis bil avspärrat 2
Polisens efterlysning gav effekt - de har hittat ett vittne.

Larmet: Kaos inom polismyndigheten

Syftet var en effektivare polismyndighet - men resultatet blev det motsatta. Nu larmar man i en rapport om att det är kaos inom organisationen, enligt nyhetssajten Publikt.se.Detta innebär att delar av den stora omorganisationen kan tvingas rivas upp.

För ett år sedan skedde en stor omorganisation inom polisen. De 21 polismyndigheterna slogs ihop till en enda stor. Syftet var att få en effektivare myndighet. Men resultatet har blivit det motsatta. Det har riktats mycket kritik mot polisens nya organisation. Kritiken har kommit både från poliserna själva men också extern.

Polismyndigheten har tillsammans med externa konsulter sett över resultatet av reformen. Nu larmar de om brister i den nya organisationen i en rapport.

Det är nyhetssajten Publikt.se som avslöjar missförhållandena inom den nya polisorganisationen. Tidningen Publikt.se ges ut av fackförbundet ST som är det största fackförbundet inom statlig verksamhet.

De har tagit del av ett utkast till förslaget som ska lämnas över till rikspolischefen Dan Eliasson om bara några dagar.

Publikt.se har tagit del av utkastet till rapporten. De skriver att den ger en oroande bild där cheferna drunknar i det administrativa arbetet och därmed har svårt att leda verksamheten. Det är också oklart vem som ska göra var då det råder stor osäkerhet kring rollerna. Dessutom finns det frågetecken rörande vem som får fatta beslut.

I och med att ledningarna för lokalpolisområdena har varit underbemannade har det påverkat poliserna som patrullerar på gatorna.

Gruppen som satt ihop rapporten kommer fram till slutsatsen att det inte går att fortsätta arbeta som man nu gör inom polismyndigheten. I rapporten framfår det, enligt Publikt.se, att man föreslås att polisen ska riva upp delar av den nya organisationen.

Man kommer med ett förslag om att ge de lokala polisområdescheferna förstärkning. De ska få bygga upp kanslier med stöttande personal på olika områden. Detta skulle innebära att man behöver tillsätta cirka 200 tjänster, både civilanställda och poliser, för att få polisverksamheten att fungera i de 90 lokalpolisområden.

GP har sökt Dan Eliasson men han vill inte kommentera rapporten.

– På tisdag kommer rikspolischefen få en genomgång av den där och vi vill inte ge några kommentarer innan vi har sett det. Så innan tisdag kan vi inte kommentera det, säger Malin Näfver, pressekreterare på polisens nationella mediecenter.

Mest läst