Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lantbruksprofessor: Stoppa danska fulköttet

Varför har Eskil Erlandsson (C) under sina mer än sju år som landsbygdsminister inte gjort något åt det utbredda brottet mot EU:s grisdirektiv som danska bönder ägnar sig åt? skriver Bo Algers, SLU.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I förra veckan stod företrädare för danska grisproducenter i Aktuellt och påstår att de måste knipsa svansarna av grisarna för att undvika svansbitning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Svansbitning uppstår när djurmiljöerna är för karga och stimulansfattiga. Med det visar man att danska bönder är så oskickliga att de inte klarar att leva efter EU:s grisdirektiv där man inte rutinmässigt får svanskupera, något som svenska, finska och litauiska grisuppfödare klarar genom att ge grisarna utrymme och halm att böka i!

Man erkänner också från de danska grisproducenterna att det är en olaglig verksamhet man bedriver. Så varför lär inte de okunniga danska grisbönderna av sina duktiga svenska kollegor?

Botar inte ohälsan

Jo, sanningen är att det är mindre kostnader för bonden att ha för trånga stallar, det är mindre kostnader för bonden att slippa ge grisarna halm eller annat strö. Med svanskuperingen botar de symtomen på grisarnas psykiska ohälsa, men inte ohälsan i sig. Men man kan sälja mer griskött efter som det är billigare producerat!

EU är baserad på tanken om fri rörlighet för varor och tjänster mellan medlemsländerna. Men också på tanken om gemensamma regelverk. Så varför har Eskil Erlandsson (C) under sina mer än sju år som landsbygdsminister inte gjort något åt det utbredda, systematiska brottet mot EU:s grisdirektiv?

Nu lämnar regeringen en proposition till riksdagen om en ny lag mot handel med olagligt avverkat timmer. Varför gör politikerna ingenting åt handeln med det svanskuperade fulköttet som varken Ica, Coop, Axfood eller Bergendahls håller sig för goda för att avstå ifrån?

Varför struntar våra politiker i grisarnas välbefinnande? Varför är frågan om djurs välfärd bara något man nämner i vackra tal men aldrig tar på allvar?

Bo Algers

professor, Sveriges lantbruksuniversitet