Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lamotte: "Vi kommer att se fler medborgargarden"

GP-medarbetare Joakim Lamotte var ute två kvällar i rad och sände live på sin Facebook-sida för att prata med Soldiers of Odin och för att se hur de tas emot av allmänheten.– Kvinnor är livrädda när de rör sig ute på stan. Många har sagt att det är bra att åtminstone någon gör något för att öka tryggheten, säger han.

Joakim Lamotte var inte på plats på Masthuggstorget när det uppstod bråk mellan Soldiers of Odin och andra människor på plats under natten till söndagen. Men han fick ett snack med några medlemmar ur organisationen bara några timmar tidigare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Då sa de att det hade varit lugnt. Dock kändes det som om det bara var en tidsfråga innan någon skulle bli provocerad av dem. De drar till sig blickar. Det är rätt många, storväxta killar, med ryggemblem, en av dem hade en kamphund med sig, några var maskerade. Det är som bäddat för slagsmål.

Hans syfte med livesändingarna var att träffa medlemmar ur gruppen och försöka skildra fenomenet. Men han ville också ta del av vanliga människors reaktioner på gruppens patrullerande.

– Många, framförallt tjejer, jag pratade med tyckte att det de gör är bra. Tjejer är ju livrädda när de går ut på kvällarna. Soldiers of Odin kanske inte är precis rätt människor att skapa trygghet men vissa tycker att det är bra att någon åtminstone gör något.

Läs också: Polisen om Soldiers of Odin: De skapar mer otrygghet än trygghet

Enligt honom pekar reaktionerna från allmänheten på ett mycket större problem.

– Jag blir riktigt förbannad när jag tänker på det. Att tjejer inte kan gå ut på krogen utan att bli tafsade på, att de går med nyckeln mellan knogarna när de går själva och har 112 inprogrammerat i mobilen. När vi dagligen läser om överfallsvåldtäkter och tjejer som är livrädda för att röra sig ute, då har samhället inte tagit sitt ansvar. Om det fortsätter så kommer vi se många fler liknande medborgargarden, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.