Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Laleh: Som ett falskt cancerbesked

Du är utvisad. Laleh blev inbjuden till filmen I am reva med beskedet, som väcker obehagliga minnen. Nu rasar hon på Instagram.

"Migrationsverket beslutar att avslå din ansökan om vidare uppehållstillstånd" stod det på inbjudningskortet till filmvisningen I am reva på Göteborgs filmfestival, skriver Aftonbladet. Laleh Pourkarim och flertal politiker, idrottsstjärnor, komiker, bloggare och andra kändisar möttes av beskedet.

Laleh reagerar starkt.

– Inbjudan till #gbgfilmfestival väcker obehagliga minnen. Jag förstår de goda avsikterna verkligen och att man får tåla lite för en god sak, men det är lite som att skicka ett falskt cancerbesked till en som redan haft cancer, skriver Laleh Pourkarim på Instagram.

Kortfilmen I am reva handlar om papperslösa flyktingar som försöker leva ett värdigt liv, trots omständigheterna. Regissören Naures Sager vill visa vilka problem som uppstår när man saknar rättigheter och skyddsnät. För regissören var det viktigt att få reaktioner för att skapa debatt.

– Det var bara i går breven kom fram men jag har hunnit få några reaktioner. Vissa är inte så jätteglada, de verkar tro att det är en förolämpning. Det är inte meningen. Många av dem är personer som jag själv ser ut till och som jag önskar kunde göra sina röster hörda, säger Naures Sager till Sveriges Radio, P4 Göteborg.

På Migrationsverket tycker man att händelsen visar prov på dåligt omdöme.

– Jag har svårt att förstå argumentet att man vill skapa debatt. Vi talar om människor som i vissa fall själva har genomgått en asylprocess med allt vad det innebär, utsatthet och osäkerhet, men vi talar också om att använda sig av Migrationsverket logga, som att vi är avsändaren. Det skapar problem i en förlängning. Man ska kunna lita på att brev med vår logga har ett korrekt innehåll, säger Fredrik Bengtsson, presschef.

Migrationsverket ser just nu över händelsen och kommer ta ställning till eventuella följder under veckan som kommer.

– Jag har svårt att se att detta kommer gå obemärkt förbi, säger Fredrik Bengtsson.

Göteborgs filmfestival understryker att de inte har någonting med inbjudan att göra. När GP når Marit Kapla, konstnärlig ledare på festivalen, har hon inte sett inbjudan.

– Det är svårt att uttala mig om någonting jag inte sett. Men jag har fångat upp vad som har hänt och jag tror de flesta förstår att om man har kommentarer är det bäst att vända sig till regissören. Det är upp till varje filmare hur man vill bjuda in till sin film, det känns naturligt. Det är varken önskvärt eller möjligt att vi bakom festivalen skulle ha någonting att göra med hur man bjuder in till sin egen film. Det är varje filmares ansvar, säger Marit Kapla.

GP har sökt Naures Sager för en kommentar.

Mest läst