Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Laglig vägg ökar klotter

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Lagliga graffitiväggar eller nolltolerans – åsikterna om vilken metod som är mest effektiv för att motverka förfulande klotter skiljer sig kraftigt åt. Något tydligt vetenskapligt stöd för endera uppfattningen har dock inte funnits.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Daniel Terres som skall ta över ansvar för graffitifrågan i Göteborg, har dock sin inställning klar.

– Jag hoppas på fler väggar, förklarade han i GP i går.

Att ansvariga tjänstemän gärna lobbar för sitt intresseområde är inte ovanligt. Men deras övertygelse skall inte tas för en oomtvistlig sanning. Det måste stadens politiker betänka.

Det finns en överhängande risk för att lagliga graffitiväggar triggar skadegörelse i form av klotter, i synnerhet på vägen till och från sådana väggar. Det visar en rapport från Stiftelsen Tryggare Sverige som presenterades i går.

Har en kommun förmågan att få de lagliga väggarna att fungera? frågar rapportförfattarna kritiskt. Graffiti kan ses som en konstform och en graffitimålning kan försköna exempelvis en trist tunnel. Men det betyder inte att en laglig övningsvägg förskönar en stad. Göteborg behöver inte mer förfulande klotter, eller en högre saneringsnota. Fler övningsväggar gör inte staden vackrare eller tryggare. Avstå!

Mest läst