Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Laget ställer upp för änkan Carmen

Hjärtskärande bilder från vräkningen av den fattiga änkan Carmen upprör i Spanien. Nu garanterar fotbollslaget Rayo Vallecano henne gratis boende livet ut.

Carmen Martínez Ayuso vaknade i fredags för sista gången i sin lägenhet sedan 50 år i arbetarstadsdelen Vallecas i sydöstra Madrid. För en månad sedan kom vräkningsbeslutet. En grupp aktivister lyckades hejda processen ett tag men nu var klockan slagen. Den 85-åriga damen, änka sedan sju år och med en månadspension på 630 euro, blev vräkt. Aktivisternas bråk med poliser på gatan utanför huset hjälpte inte.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En AP-fotograf, som skildrat vågen av vräkningar när den ekonomiska krisen dragit fram över Spanien, tog en bild som fått enorm spridning i sociala medier: Den gråtande änkan som med stängda ögon håller ena handen i dörrposten och med den andra stöder sig på sin käpp.

Gick i borgen

-Jag har arbetat hela livet, gått upp klockan sex på morgnarna, berättar den gamla städerskan för tidningen El País som ger historien stort utrymme.

Reaktionerna har blivit starka: "Jag skäms för att vara del av ett samhälle som tillåter vräkning av en 85-årig kvinna", löd en i sammanhanget återhållsam kommentar på Twitter.

Sympatier har strömmat över Carmen Martínez Ayuso, som gått i borgen för ett lån på 40 000 euro hennes ende son tvingades ta 2010 efter att ha blivit arbetslös och skilt sig. Med eftersläpande avbetalningar är skulden uppe i 70 000 euro och långivaren obeveklig; lägenheten värd 160 000 euro måste lösas in.

"Carmen stannar"

-Hennes fall är inte isolerat. Det värsta som kan hända en familj är ett förlora sitt hem. Hon har levt där i 50 år och nu blivit vräkt bara för att hon skrev på ett lån ihop med sonen, något vi alla skulle göra i hennes situation, sade Paco Jémez, tränare i stadsdelens fotbollslag Rayo Vallecano, enligt sporttidningen As.

Tränarstaben och spelarna har bestämt sig för att betala en hyreslägenhet för Carmen Martínez Ayuso resten av hennes dagar. Inför söndagens hemmamatch i förstaligan mot Celta Vigo (1-0) hölls två stora banderoller upp på läktaren:

"Carmen stannar" och "Vräkningar av en sjuk stat, solidaritet av ett arbetarkvarter".