Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  ”Lagen är inkonsekvent”

  Minkfarmar är inte etiskt försvarbara med nuvarande djurhållning. Det är Sveriges veterinärförbunds inställning.

  – Hälsomässigt har minken det bra och är generellt väl skyddad på svenska farmar. Det är beteendeaspekten som är problemet, säger Johan Beck-Friis, talesperson för Sveriges Veterinärförbund.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Han hänvisar vidare till vetenskapen.

  – Omfattande forskning visar att 60 till 70 procent av alla minkar i fångenskap uppvisar ett osunt och stressat beteende under vissa delar av dess uppfödning. Ett vanligt tecken på detta är till exempel när de springer runt i åttor i sina burar.

  Han påpekar att lagen kräver att djur ska ha möjlighet att bete sig naturligt. Men minken är ett rovdjur och anpassad att röra sig på flera kilometer stora ytor. Dessutom i vatten.

  – Lagen är inkonsekvent. Och även om det har blivit bättre så uppfyller inte dagens minkfarmar djurskyddslagens intention, säger Johan Beck-Friis.

  Johan Dahlén, ordförande i Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund, håller inte med.

  – Det finns forskning som säger något helt annat. Minkar som används i pälsindustrin är lugna djur med helt andra behov än vilda. De har fötts i sin lya, lever sina liv där och vet inte om något annat. De har tre behov och det är tillgång på mat, en torr och varm lya och att kunna ta hand om sina ungar, säger Johan Dahlén.

  Sanna E Larsson [email protected]

  0303-20 68 07