Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Laga mycket och frys in i mjölkpaket

Sätt en riktigt stor sats bönsoppa och frys in i lagom portioner. Billigt, gott och nyttigt.

Hej Alexandra

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vill ha tips på soppa med bulgur och grönsaker. Gärna stark och vegetarisk.

När man äter ute finns det ofta i bufféer bönor inlagda med något som gör dem smakrika. Kan du ge mig något recept på detta?

Min son är studerande och älskar pasta. Har du något recept som är enkelt, snabbt, billigt och nyttigt?

Tacksam för svar, Barbro

Hej Barbro

Eftersom vintern fortfarande biter skönt i kinderna och du önskar recept på både pasta och bönor passar jag på att kombinera recepten i en värmande soppa. Här är en härlig italiensk klassiker, pasta e fagioli. Helt enkelt pasta och bönor.

Ett knep är att sätta en riktigt stor sats bönsoppa och frysa in i lagom portioner. Skäm bort din studerande son lite extra och ge honom färdigfrysta portioner. Jag brukar hälla soppa eller sås i mjölkförpackningar som jag klätt med fryspåsar. Sedan fryser jag och stuvar undan i frysen. Fyrkantiga bunkar tar ju mindre plats än runda i en fyrkantig frys.

Här kommer det äkta italienska receptet. Som alltid med soppa är det bara att ta ifrån och lägga till om man skulle sakna något av ingredienserna i hemmet.

Du får min bok denna vecka, att dela med med sonen så att han kan inspireras lite grann!

Pasta e fagioli

Ingredienser:

50 gr lardo (italienskt kryddat fett) valfritt men det blir attans gott – alternativt annat fett

1 gul lök

1 liten vitlöksklyfta

1 morot

1 stjälk bladselleri

2 msk olivolja

2 färska tomater

1 msk tomatpuré

100 gr sidfläsk

2 burkar bönor efter smak, jag brukar blanda stora vita och svarta

0,5 l köttbuljong

200 g ditalipasta, små mycket korta pastarör

2 msk finhackad persilja

1 msk finhackad oregano

Gör gärna så här:

Skölj bönorna noggrant i kallt vatten och lägg åt sidan. Skala lökarna och moroten. Kör tillsammans med sellerin i matberedare med knivtillsats.

Finhacka lardo och låt smälta i botten på en kastrull. Lägg i grönsakshacket på medelvärme. Låt fräsa försiktigt under omrörning. Skär bort skinn och kärnor ur tomaterna och hacka fint. Lägg i tillsammans med persiljan, det finhackade sidfläsket och tomatpurén.

Låt småfräsa några minuter och lägg i bönorna och buljongen. Låt sjuda 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och oregano. Vid servering, lägg i några nävar soppasta och låt koka tills pastan är färdig. Vill man ha en krämigare pasta kan man plocka upp ungefär en deciliter av bönorna och mosa dem med en gaffel innan man lägger i dem igen.

Har man en studentlön att leva på kan man köpa torkade bönor och blötlägga själv. Blir superbilligt och gott!

Hej Alexandra!

Jag har länge undrat: Det blir väldigt mycket stam kvar när man lagar till färsk broccoli, kan man inte använda den till något?

Hälsningar, Fundersam

Hej Fundersam

Det var just det vi pratade om förra veckan. Att vi slänger alldeles för mycket av grönsakerna när vi rensar. Använd en potatisskalare eller en mycket fin liten skalkniv när du försiktigt skär bort det yttersta av stjälken och en del av skalet. Koka det tjocka av stjälkarna i lättsaltat vatten i 10 minuter innan du lägger i buketterna så kan du nog spara mer av broccolin. Hoppas detta gav svar på din fråga.

Hej

Jag blir förvånad när de flesta slänger det gröna på grönsaker, allt går ju att använda som rödbetornas blad, likaså blomkålens blad. Jag använder allt på purjolöken med det gröna och det blir både nyttigare och vackrare i till exempel potatis- och purjolökssoppa.

MVH MariAnne

Precis så MariAnne, jag kan inte annat än att hålla med och buga mig för dina visa ord. Skulle man nu råka stoppa något trådigt i mun så är det bara att spotta ut. Det finns inget som är farligt på våra ätliga grönsaker. Du får också min kokbok för goda ord och glada hejarop.

Mest läst