Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Laga fisk hemma lätt som en plätt

För feg för fisk? Lugn. Idag bjuder vi på idiotsäkra fiskrecept som alla kan laga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ibland är man sin egen värsta fiende i köket. Man inbillar sig att man inte kan en massa saker, när det i själva verkat bara handlar om att följa instruktionerna. Vi är fullt kapabla att skruva ihop en byrå från Ikea enligt extremt kortfattade bruksanvisningar, men vi törs inte ge oss på att steka en fiskstjärt efter recept.

Bara för att det är just fisk.

Men fisk är faktiskt inga konstigheter. Motståndet sitter i vår egen hjärna. Och ju mindre erfarenhet vi har av att laga fisk desto läskigare blir det. Alltså hamnar vi i en ond cirkel och förblir fisklösa, trots att hälsorönen säger att vi borde äta betydligt mer fisk än vi gör.

Egentligen finns det bara två saker att tänka på.

För det första att fisken är färsk – om den inte är frusen vill säga. Fråga när den är fångad. Färsk fisk doftar fräscht av hav och inte det minsta ”fiskigt”.

För det andra gäller det att inte laga fisken för länge. Då blir den lika torr som tråkig. Håll koll på köttet när det börjar vitna i stället för att stirra dig blind på klockan. Ju lägre tillagningstemperatur desto mindre risk att fisken ska bli torr.

Jag rekommenderar också att köpa fisk som är fångad i hållbara bestånd med miljögodkända metoder. Det är inte lätt att hålla reda på alla rekommendationer hit och dit, men spana efter MSC-märkningen så är du på rätt sida. Du kan också gå in på WWF:s hemsida och söka efter deras fiskguide.

Men det viktigaste av allt är att våga. Kan du steka en biff kan du steka fisk. Här får du några lätta recept att hålla i handen. Enkla vägar till fina fiskar.

Recept:

Lyxig torskrygg med ingefärs- och sojasmör

Spätta med ugnsrostade tomater

Lax i ugn med fetaost och rotfrukter

Att dricka till:

Sancerre Les Pierris (2259), 136 kronor.

Alkoholfritt: Fru Nordin (1915), 55 kronor.

Mest läst