Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Simmar lugnt. Arrangörerna Petter Engström och Peter Ahlberg känner på vattnet, som sannolikt är betydligt behagligare i augusti. Deltagarna kommer att springa i våtdräkt och simma i löparskor. Banan går mellan och över 18 öar och terrängen på löpsträckorna är varierande. Det blir alltifrån klipphällar och ljung till grusstigar och asfalt.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Laddar för nya kraft-provet

I sommar får västkusten en ny utmaning för den sim- och löpsugne: fem mil löpning och sex kilometer simning.

– Intresset för swim-run-tävlingar är helt hysteriskt, säger Peter Ahlberg, arrangör av Marstrand Openwater Swimrun.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Peter Ahlberg jobbar som simtränare och hade förra året en enorm tillströmning av vuxna som ville lära sig simma crawl. Och många av dem har som mål att tävla. Det fick Peter Ahlberg att börja fundera på att arrangera en egen tävling.

– Här i Marstrand har man bra erfarenhet av att arrangera event och det är ett perfekt område för en sådan här tävling, säger han.

En swim-run-tävling går ut på att lag om två personer tillsammans simmar och springer en bana. I Marstrandstävlingen kommer det att finnas två distanser.

På den långa banan springer lagen fem mil i varierande terräng över 18 öar, och simmar totalt sex kilometer mellan öarna. Banan går också på Marstrandsöns kullerstensgator och genom Carlstens fästning.

– Det blir väldigt skiftande terräng. Även simningen är varierad. Den längsta simsträckan är drygt en kilometer och går över öppet vatten, säger Petter Engström som också är med och arrangerar tävlingen.

Swim-run-tävlingar har fått ett stort uppsving de senaste två till tre åren och allt fler väljer att utmana sig själva över långa löp- och simdistanser.

– Vi hoppas på att attraktionskraften i Marstrand och den roliga banan ska bidra till att det här blir en av de största swim-run-tävlingarna i Sverige, säger Peter Ahlberg.

Han räknar med att få minst ett par hundra anmälda deltagare, men var de ska sätta anmälningstaket är svårt att säga.

– Allt har att göra med hur lång tid tävlingen tar. Vi räknar med en vinnartid på sju timmar på långa banan, men det får inte bli för utspritt, säger Peter Ahlberg.

Hur tänker ni på säkerheten under tävlingen?

– Vi har särskilda säkerhetsbåtar vid alla passeringar över vatten och farleden kommer att vara avlyst.

Ska ni själva vara med och tävla?

– Det verkar otrolig roligt men jag vet inte än, säger Peter Ahlberg.

– Jag ska köra den långa distansen. Har man väl gett sig in i leken känns det lite som en halvmesyr att köra den korta, säger Petter Engström.

Tävlingen

Marstrand Openwater Swimrun går den 9 augusti på två distanser:

Ultra: 52 km löpning och 6 km simning.

Sprint: 28 km löpning och 2 km simning.

Deltagarna tävlar i lag om två personer i dam-, herr- eller mixed-klass.

Mer swim-run

Åstol runt, 12 juli: 5 km löpning, 1500 meter simning.

Wet rock race mellan Gullholmen och Käringön, juli: knappt 1 mil löpning och 600 meter simning.

Ö-loppet i Göteborgs södra skärgård, 2 augusti: 32,5 km löpning och 5 km simning eller 19,5 km löpning och 2 km simning.