Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Ladda mobilen med vatten och salt

Ladda mobilen eller läsplattan utan att vara beroende av ett vägguttag. Nu presenterar svenska uppfinnare en ny bränslecellsladdare som skapar el av vatten och salt.

På onsdag samlas tusentals teknikentusiaster på den fyra dagar långa mässan CES i Las Vegas, Nevada.

På plats är det svenska innovationsföretaget myFC vars affärsidé är portabla och miljövänliga bränslecellslösningar för mobila enheter.

Företaget premiärvisar och demonstrerar nu den fullt produktionsfärdiga bränslecellsladdaren JAQ.

Laddaren skapar el med hjälp av vatten och salt som förpackats i ett tunt, återvinningsbart engångskort.

Enligt myFC går processen till som följer: När laddningskortet sätts in i laddaren startar en kemisk reaktion som omedelbart producerar vätgas. Något vägguttag behövs inte

Varje laddningskort levererar 1800 mAh (milliamperetimmar) till USB-kompatibla smarta telefoner och surfplattor. Det antalet milliamperetimmar motsvarar ungefär en full uppladdning av en smartphone.

- Vi arbetar ständigt med att utveckla och anpassa bränslecellstekniken för att möta den globala efterfrågan på laddare som inte är beroende av ett vägguttag, säger Björn Westerholm, VD på myFC

CES-mässan i Las Vegas pågår 6-9 januari. Under mässan kommer myFC tillsammans med ABB även att visa upp den nya roboten, YuMi, som ska producera laddningskorten till JAQ i myFC:s fabrik i Sverige från och med i mitten av januari.

Mest läst