Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

mobiltelefon

Ladda inte batteriet för länge

Hör du till dem som går runt med en gnagande oro för att glömma mobilladdaren hemma, och att batterisymbolen ska skifta om till rött? Lugn - det finns sätt att förlänga batteritiden samtidigt som du sparar energi.

Smarta mobiler har för många blivit näst intill oumbärliga. Där finns alla våra kontakter, kalendern, e-post, favoritmusik, tidningar och gps. Då är det inte konstigt att många börjar kallsvettas när batteritiden närmar sig nollpunkten.

Men det finns några enkla knep för att hålla mobilen vid liv längre.

-Smartphones är en väldigt viktig del av våra liv, men de drar en del el. Därför är det bra att veta hur batteriet kan hålla längre, säger Anna Havula, pressansvarig på Naturskyddsföreningen som vill inspirera till energieffektivisering genom smartare mobilanvändning.

Ett tips är att ladda mobilen mindre. Laddas den när batteriet är fullt tar det skada och kommer inte att fungera lika bra.

-Många laddar mobilen på natten, vilket gör att den laddas åtta timmar i stället för två, säger Havula.

Läs mer:Test: Mobilladdare

Platstjänster, wi-fi, stegräknare och andra funktioner drar väldigt mycket el. Stäng av dem när de inte används. Även volymen påverkar batteritiden, liksom push-notiser och ljusstyrka.

106937h1024_1.jpg

Dra ur laddaren. Batteriet skadas om det laddas när det är fullt. Låt inte heller batteriet ladda ur helt innan du sätter i kontakten. Mobilbatteriet har ett maxantal urladdningar.

Dra ned. Ljusstyrka och ljudvolym drar mycket el. Batteriet tar även snabbare slut om du har en färgglad bakgrundsbild. Stäng också av push-notiser och vibrationer.

Stäng av funktioner som wi-fi, platstjänster, stegräknare, blåtand med mera när de inte behövs. Stäng av mobilen helt när du inte behöver den.

Tänk vad du klickar på. Behöver du verkligen se det där videoklippet just nu? Att kolla Netflix och Youtube liksom att spela spel drar väldigt mycket el.

Mest läst