Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ladda inte batteriet för länge

  Hör du till dem som går runt med en gnagande oro för att glömma mobilladdaren hemma, och att batterisymbolen ska skifta om till rött? Lugn - det finns sätt att förlänga batteritiden samtidigt som du sparar energi.

  Smarta mobiler har för många blivit näst intill oumbärliga. Där finns alla våra kontakter, kalendern, e-post, favoritmusik, tidningar och gps. Då är det inte konstigt att många börjar kallsvettas när batteritiden närmar sig nollpunkten.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men det finns några enkla knep för att hålla mobilen vid liv längre.

  -Smartphones är en väldigt viktig del av våra liv, men de drar en del el. Därför är det bra att veta hur batteriet kan hålla längre, säger Anna Havula, pressansvarig på Naturskyddsföreningen som vill inspirera till energieffektivisering genom smartare mobilanvändning.

  Ett tips är att ladda mobilen mindre. Laddas den när batteriet är fullt tar det skada och kommer inte att fungera lika bra.

  -Många laddar mobilen på natten, vilket gör att den laddas åtta timmar i stället för två, säger Havula.

  Läs mer:Test: Mobilladdare

  Platstjänster, wi-fi, stegräknare och andra funktioner drar väldigt mycket el. Stäng av dem när de inte används. Även volymen påverkar batteritiden, liksom push-notiser och ljusstyrka.