Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Lövin: Fullständigt galet

Ett paradexempel på hur det inte ska gå till. Det säger Isabella Lövin (MP) om turerna kring fiskebåten Grimskär.

Lövin startade en stor debatt om fisket med boken Tyst hav, som kom 2007. I dag sitter hon i EU-parlamentet för Miljöpartiet och arbetar med fiskefrågor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Skrotningsbidraget är ett väldigt generöst erbjudande från det allmänna. Det måste medföra att man slutar med fisket. Det är fullständigt galet att man kan köpa en annan båt för pengarna, säger hon.

Är det ett bra system på det hela taget?

- Det har visat sig ha problem. Tidigare har det förekommit att man byggt nya fartyg för bidraget. Dessutom tar bidraget bort riskmomentet: ifall du alltid kan bli utkvitterad när verksamheten blir olönsam, då löper du ingen risk som företagare. Om skrotningsbidrag ska fungera ska det vara engångskampanjer utan kryphål.

Kan du förstå den ilska som många yrkesfiskare känner?

- På ett mänskligt plan förstår jag dem. Man har en identitet i yrket och man älskar att vara på sjön. Men vi måste alla acceptera verkligheten, det finns ovedersägliga bevis för att bestånden går ner.

Fiskare GP talat med dömer ut experterna och säger att det finns massor av torsk. Din kommentar?

- Fiskebåtarna har blivit allt mer effektiva och det är ingen konst att fylla trålen med torsk. Men bestånden i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön är mindre än en tredjedel av vad forskarna rekommenderar.

Lövin framhåller Norge som ett exempel på bra fiskepolitik.

- Bestånden i Barents hav ligger två tredjedelar över den rekommenderade nivån. Fiskeflottan är både lönsam och väl anpassad till beståndet.

Vad har hänt i haven sedan du skrev din bok?

- Torsken i Östersjön är på tillväxt och det är glädjande. Det beror bland annat på att den polska fiskeflottan har minskat och på naturliga faktorer.

- Men globalt har trenden inte vänt. EU har bland de mest utfiskade haven i världen. 88 procent av våra bestånd är överfiskade, medan siffran för hela världen är 25 procent.

I veckan öppnade webbplatsen CPF-reformwatch.eu, som bevakar EU:s fiskepolitik. Den startar på initiativ av Isabella Lövin.

Just nu utformas en helt ny europeisk fiskepolitik som ska vara klar 2012. Förhoppningen är att fisket ska bli hållbart och bestånden ska hämta sig. Sajten ska hjälpa allmänhet och journalister att följa reformarbetet.

Mest läst