Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Löparskor - pronation - test

2012. Att hitta rätt löparskor kan vara en svår uppgift. Än svårare blir det när butikernas rekommendationer skiljer sig kraftigt åt.

Vårens ankomst fyller butikernas hyllor med löparskor. Alla med olika utseende, dämpning och stöd för insidan av foten - så kallat pronationsstöd. Försäljarna har länge använt spegellådor och löpband för att bedöma hur foten belastas vid nedslaget och vilken sko som passar bäst.

För att testa hur mitt löpsteg bedömdes, och för att veta vilken sko jag behöver, gick jag som privatperson till fem olika sportbutiker. Diagnoserna och rekommendationerna spretade.

Två av butikerna hade inget löpband varav Femmans sport gav rådet att gå till en specialiserad butik för mer specifika råd.

På Stadium ställdes diagnosen utan löpband. Försäljaren tipsade dock om en specialiserad löparbutik för den som vill ha mer noggrann hjälp.

- Vi har en spegellåda där du ställer dig och böjer på benen. Då tittar vi på hur anklarna rör sig. Vi kan självklart säga hur det ser ut och vilken sko du behöver ha, sa Stadiumförsäljaren.

Stadium var enda butik som ansåg att jag hade ett neutralt löpsteg.

Intersport hade löpband men kameran för att filma löpningen fungerade inte vid besökstillfället. Försäljaren fick frågan om fötterna behövde ses i rörelse eller om skorna skulle komma att fungera ändå?

– Ja, de kommer att fungera alldeles utmärkt. Sen är det alltid bra att kolla på löpbandet för att få det svart på vitt. Men filmningen är mer för att kunden ska få den här aha-upplevelsen när den ser att foten blir rak. Men jag har stenkoll på att det verkligen blir det, sa Intersportförsäljaren och gav diagnosen lätt överpronation - mest på vänster fot.

De mest omfattande analyserna gjordes på de specialiserade löpbutikerna Löplabbet och Löp och sko. Där tittade försäljarna mer noggrant på fötternas uppbyggnad och förutom att titta på belastningen på en spegellåda filmades löpningen på ett löpband. De två butikerna ställde samma diagnos: lätt överpronation, framförallt på höger fot.

För att få en medicinsk bedömning besöktes slutligen Ortopedi väst. Där analyserades ett stort antal parametrar på ett gångband med 5 200 sensorer. Micael Språng, legitimerad ortopedingenjör, ansåg fötterna vara fullt normala med en mycket liten överpronation på framförallt vänster fot.

- Det är intressant att du fått så olika diagnoser. Jag jobbar inte specifikt med löpare och skulle behöva se dig på motsvarande löpband som vårt gångband för att ställa en fullständig diagnos. Men jag kan säga att du inte har några synbara problem som behöver justeras, säger han.

Micael Språng tycker att det är viktigt att den som bedömer löpningen har relevant utbildning.

- Får man ont av att vara ute och löpa så är det en medicinsk åkomma och då ska man söka sig till en legitimerad ortoped. Att vara sjukgymnast, som jag antar att vissa säljare är, är en helt annan sak, säger han.

Han ställer sig mycket frågande till de butiker som rekommenderar löparskor utan att se hur foten beter sig i rörelse.

- Det tycker jag är ett minimum om man ska kunna rekommendera en sko, säger Micael Språng.

Femmans sport

Adress: Femmanhuset

Typ av undersökning: -

Pronationsdiagnos: "Vi har inget löpband så vi kan inte läsa av löpsteget i olika skor. Vi kan läsa av vilken isättning du har när du står men det blir inte riktigt samma som löpsteget. Det är bara att erkänna."

Skorekommendation: -

Intersport

Adress: Norra Hamngatan

Typ av undersökning: Spegellåda.

Pronationsdiagnos: Lätt överpronation - mer på vänster fot än på höger.

Skorekommendation: Asics GT 2170: 1 600 kr

Adidas snova sequence 4M: 1 400 kr

Nike Lunarglide+3: 1 300 kr

Nike zoom structure 15: 1 500 kr

Löp & Sko

Adress: Plantagegatan

Typ av undersökning: Spegellåda och löpband. Undersökningen kostar 300 kronor som dras av vid skoköp.

Pronationsdiagnos: Lätt överpronation – mer på höger fot än på vänster.

Skorekommendation: Asics GT 2170: 1 600 kr

Saucony progrid guide 5: 1 400 kr

Om Nike zoom structure 15: "Den fungerar för din högerfot men är alldeles för stabil för vänster - jag skulle definitivt inte rekommendera den. Det skulle inte ta lång tid innan du får problem."

Löplabbet

Adress: Östra Hamngatan

Typ av undersökning: Spegellåda och löpband.

Pronationsdiagnos: Lätt överpronation - framför allt på höger fot.

"Du pronerar en del och kan behöva stöd på insidan. Marginellt mer på högerfoten."

Skorekommendation: Saucony progrid omni moderate 10: 1 400 kr

New balance MR 1260 NP d-vidd: 1 700 kr

Nike zoom structure 15: 1 500 kr

"När du börjar springa så kommer du antagligen träna upp lite styrka i fotleden så att det stabiliserar upp sig. Då kan Nikeskon bli för stabil."

Ortopedi väst

Adress: Spåntorget

Typ av undersökning: Gångband med 5 200 sensorer.

Pronationsdiagnos: "Din pronation ligger inom det normala intervallet och du har bra fötter. Om du inte känner några problem av att springa i en vanlig sko så kan du fortsätta med det."

Skorekommendation: "Du har en normal fot och behöver inte en sko med pronationsstöd om du inte tycker att det är mer bekvämt. En anledning till att du skulle kunna satsa på det är att den håller lite längre eftersom den är förstärkt i innerfoten."

Stadium

Adress: Fredsgatan

Typ av undersökning: Spegellåda.

Pronationsdiagnos: Neutralt steg. "Har man överpronation så böjer sig fötterna inåt och dina anklar gör inte det överhuvudtaget."

Skorekommendation: Nike air pegasus 28: 1 199 kr

Adidas supernova glide 4M: 1 299 kr

Adidas adizero F50.2 M: 1 199 kr

Asics gel nimbus: 1 899 kr

Fem butiker i Göteborg besöktes av en reporter på konsumentredaktionen, utan att tala om att den var från GP. Butikspersonalen tillfrågades om de undersökte löpsteg och säljarna gavs samma information: det var längesedan jag löptränade men nu vill jag komma igång med motionslöpning och jag har inte några nuvarande bekymmer.

Dessutom besöktes Ortopedi väst med samma förutsättningar förutom att de var medvetna om att jag var journalist.

Mest läst