Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Löpande vinjettfilmare

FILM: Det är ingen slump att både folk och fä kutar i Anna Erlandssons filmer. Det är i spåret hon får sina ideer. Men vinjettfilmen till Göteborgs filmfestival satt hårt inne.
Anna Erlandssons första film Glenn, the great runner fick en enorm uppmärksamhet på Göteborgs filmfestival för två år sedan. Den lilla kortfilmen om en kvinna som servar sin man under ett sprinterlopp fick publikpris och vann en kortfilms-Guldbagge på förra Filmgalan.
- Jag var närmast chockad över rektionerna och det var väldigt häftigt att min allra första film möts på det sättet, säger animatören Anna Erlandsson, själv både passionerad löpare och skidåkare.
I somras blev hon uppringd av Göteborgs filmfestival som ville att hon skulle göra deras mest visade film, den trettio sekunder korta vinjettfilmen.
- För mig är det verkligen otroligt stort. Jag blev oerhört nervös och började tänka på hur vinjettfilmer ser ut och glömde helt bort att jag skulle göra det på mitt eget sätt. Men när jag väl fick idén gick det snabbt.
Precis som i Glenn, the great runner är det ett slags lopp, men denna gången är löparna allehanda färgglada djur och målet en utomhusfilmvisning på is.
- För mig är Göteborg en snöig stad. Det stämmer säkert inte, men förra gången jag var här snöade det hela tiden. Dessutom är Göteborg näst mest representerad på Vasaloppet, så därav associationerna.
Förutom vinjettfilmen är Anna Erlandsson aktuell med två kortfilmer på festivalen - den tecknade Hanspår och skidturen I lust och nöd, som är hennes första icke-tecknade film. Dessutom deltar hon i det seminarium på Hagateatern som tillägnas svensk kortfilm.
Anna
Fakta

Festivalens gäster i urval:

Stellan Skarsgård
Gavin Hood
Roger Donaldson
Bent Hamer
Nina Persson
Per Fly
Nicholas Winding Refn
Suzanne Osten
Amir Chamdin
Baltasar Kormákur
Mest läst