Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Lönefusk gav fem års fängelse

  Huvudmannen i härvan kring lönegarantier i Göteborg döms fem års fängelse och ska betala tillbaka 6,3 miljoner kronor till staten.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Göteborgs tingsrätt meddelade på tisdagen domen i landets största brottshärva kring statliga lönegarantier. Totalt har 52 personer stått åtalade. Tingrätten frikänner tre.

  Huvudmannen i härvan döms till fem års fängelse och sju års näringsförbud för grovt bedrägeri. Åklagaren hade krävt minst sju års fängelse under den sex månader långa rättegången med totalt 50 rättegångsdagar.

  Huvudmannen döms också att solidariskt tillsammans med övriga dömda betala tillbaka totalt 6,3 miljoner kronor som bedrägerierna gav innan de avslöjades.

  I toppen av härvan finns ytterligare sju personer. Dessa döms till mellan sex och ett års fängelse.

  Övriga dömda ska betala tillbaka pengarna de fått genom fusket med lönegarantin.

  Det genomgående brottsupplägget i bolagen som använts för bedrägerierna har, enligt åklagaren, byggt på att huvudmännen på delvis märkliga vägar rekryterat personer och fingerat anställningar precis i samband med att bolagen försatts i konkurs. Anställningarna har daterats tillbaka i tiden. På pappret har i princip alla i respektive bolag haft samma lön, oavsett arbetsuppgift.

  En kedja av falska dokument och påhitt fick konkursförvaltarna att besluta om lönegaranti till de anställda. Beloppen låg på mellan 70 000 och 164 000 kronor.

  När pengarna sedan betalades ut av länsstyrelsen till de anställdas personliga konton togs de snabbt ut och åklagaren menade i rättegången att "brottsbytet omfördelades" mellan huvudmännen och den anställde.

  Den statliga lönegarantin innebär att anställda som arbetar i ett företag som drabbas av konkurs eller företagsrekonstruktion har rätt till lön eller annan ersättning som arbetsgivaren är skyldig den anställde. Garantin gäller i högst åtta månader och har ett tak på 171 200 kronor.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.