Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Löfven till Mölndal efter knivmordet

Sent på eftermiddagen kommer Stefan Löfven (S) till Mölndal för att träffa polis, kommunanställda, organisationer och fackliga representanter.

På den efterföljande pressträffen säger statsministern att han reagerar med sorg och ilska över dådet.

– Det här är en tragedi. Man ska kunna känna sig trygg på jobbet och de barn och unga som kommer ensamma till Sverige ska också kunna känna trygghet.

Vad krävs för ett bra mottagande av ensamkommande unga?

– Först att få ner antalet asylsökande så att vi får ett uthålligt mottagande. Vi har fattat sådana beslut. Vi ska inte bara klara tak över huvudet utan man ska kunna bygga upp sitt hem i Sverige. Ungdomar måste ha utbildning, socialtjänsten måste fungera och till det behövs mer resurser, säger Stefan Löfven.

Han säger också att han tror att många i Sverige känner stor oro för att det ska bli fler liknande fall när det kommit så många ensamkommande unga med traumatiska upplevelser.
– Det finns inga enkla svar på hur detta ska hanteras. Men alla som begår brott ska ställas till svars och inför kommande budgetpropositioner kommer regeringen att säkerställa att de myndigheter som fått utökade uppgifter i samband med flyktingmottagandet ska få tillräckliga resurser för att genomföra sina arbetsuppgifter.

Stefan Löfven säger att regeringen har anslagit nästan 10 miljarder mer till kommuner och landsting för att hantera flyktingsituationen och dessutom beslutat om en så kallad barnmiljard under mandatperioden för att höja kompetensen och kvaliteten i barn- och ungdomsvården.

Rikspolischefen gick ut och krävde fler poliser och mer resurser. Finns de pengarna?

– Under 2016 saknas inte finansiella resurser Sedan behövs, enligt rikspolischefen, mellan 1500 och 2500 nya poliser fram till 2019. Polisen får nu precisera sina äskanden. Polismyndigheten har fått en utökad uppgift och måste få resurser så att de kan genomföra sitt arbete på ett bra sätt.

I söndagens Sifo fick S sin sämsta siffra någonsin. Hur tror du att ett sådant här dåd påverkar opinionen?

– Jag vill inte göra den kopplingen direkt. Vi har väldigt dåliga opinionssiffror och vi är fast beslutna att klara flyktingssituationen. Vi har fattat de beslut som krävs för att landet ska klara detta på lång och kort sikt.

Stefan Löfven tror att det krävs ett bra samarbete mellan olika aktörer för att lösa den pressade situationen för socialtjänsten och polisen.

Mest läst