Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 2
Stefan Löfven (S) väljer jobb som sin viktigaste fråga i valet.

Löfven sträcker ut handen över blockgränsen

Stefan Löfven vill helst hoppa över frågan om regeringsbildandet och sträcker ut handen mot C och FP. Hittills har han inte lyckats. - När jag blev partiledare skrev jag till Alliansen om vi kunde träffas och ha ett samtal utan några som helst förpliktelser. Jag fick inte ens ett svar.

Under valrörelsen har Stefan Löfven gång på gång sagt att han inte kommer att bilda regering med stöd av SD. Men han har inte definierat vad han menar med stöd. Det gör han inte nu heller.

Om SD lägger ner sina röster i statsministervalet, är det ett stöd?

- Det är inte bara det som avgör. Jag måste tänka längre bort. Jag tänker inte bilda regering och sen ska den krackelera efter en vecka eller två. Jag måste kunna få igenom beslut i Sveriges riksdag. Därför har jag sträckt ut handen över blockgränsen.

Om ni inte har över 50 procent och SD lägger ned sina röster har ni då tillkommit med stöd av SD?

- Det är på motsvarade sätt som för Reinfeldt.

Men kallar du det stöd? Och skulle ni inte sätta er i den regeringen?

- Det är en sak vad man gör i själva statsministervalet. Där är det lika för alla kandidater. Du får inte ha mer än hälften emot dig. Men sen måste du tänka på nästa steg också. Om jag ska ta det måste jag veta att vi kan få vår budget genom Sveriges riksdag och där krävs majoritet. Det är den majoriteten jag inte kommer att söka tillsammans med SD. Frågan är intressant på vår kant, ja. Men det är lika intressant på andra sidan. Kommer C och FP att vilja fortsätta i den situationen vi nu har? Nu röstar SD i nio fall av tio med regeringen.

Jobb är er huvudfråga men vad kan egentligen politiker göra för att skapa jobb. Påverkas inte antalet jobb mer av konjunkturer och amerikanska banker än av politiska beslut i Stockholm?

- Det där är en myt att politik inte kan göra skillnad. I den offentliga sektorn kan vi göra det direkt med skattemedel, I den privata sektorn är det inte vi som anställer, men vi kan skapa förutsättningarna.

Vilka typer av förutsättningar vill ni förändra?

- Om man tittat från idé till export har vi lagt 15-20 olika förslag. Allt från det tidiga skedet när en ny produkt ska fram, tills den ska exporteras. Sen vill vi ha samråd med näringslivet, ett helt annat samarbetsklimat. Den här regeringen talar om särintresse, nej det är samhällsintresse vi talar om.

Är det dessa medel som ska ge lägst arbetslöshet i EU år 2020?

- Nej, vår näringslivsstrategi bygger på tre saker. Näringspolitiken som jag talade om. Och så utbildningsinsatser. Men sedan är det jätteviktigt med investeringar i infrastruktur. Vi vill gå mycket snabbare fram med höghastighetståg och bostäder än regeringen så kallade Sverigebygge. I Sverige har cirka 130 kommuner bostadsbrist och det försvårar folk som vill flytta till jobb, det försvårar för studenter. Det blir som en broms i hela ekonomin.

Ni storsatsar på högskoleplatser och utbildning. Vad ska ni göra med dem som inte klarar av eller vill utbilda sig efter grundskolan eller gymnasiet?

- Vi vet att bland ungdomar som inte har gymnasieutbildning är mer än var tredje är arbetslös. Här gäller det att fler kommer igenom gymnasiet. De som inte klarat gymnasiet ska få en chans till. Och sen måste vi se till att inte fylla på med fler som inte klarat skolan. Det är därför vi vill ha mindre förskolegrupper och klasser, fler speciallärare, skola på lov och läxhjälp åt alla.

Ert mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet inom EU år 2020. Varför har ni valt det måttet istället för antalet i jobb?

- I det målet ingår att fler ska arbeta. Vi ska inte lura oss. Det enda som gör att vi har råd med den välfärd vi har är fler arbetade timmar i ekonomin. Det här är inget trixande med siffror.

Regeringen pratar om kris, att det har varit tuffa tider. Samtidigt kan vi kolla med andra jämförbara länder: Österrike, Holland, Danmark, ja då har vi högre arbetslöshet. Sverige är högst mediokert i det här sammanhanget. Vi kan prestera mycket bättre än så, vi ska vara bäst.

Enligt Svenskt Näringslivs beräkningar rör det sig om 575 000 nya jobb, 82 000 nya jobb per år. Är det realistiskt?

- Det är ett tufft mål. Från första dagen jag valdes till partiordförande har jag sagt att nu är det fokus på jobben. Till det knyter vi en strategi i tre delar: näringspolitik, investeringar i infrastruktur och utbildning. Och så resurser till detta.

Sen är jag övertygad om att om vi börjar tala med lite mer självförtroende i Sverige och samlar all kraft kan vi göra så mycket. Konkurrensen är hård och vi måste göra rätt, vi måste bygga tillsammans.

Ser man på arbetslösheten började den bli ett problem i början av 1990-talet. Sedan dess har den bitit sig fast. Går det att vända?

- Javisst, vad är det som säger att det är en naturlag att arbetslösheten ska vara åtta procent? Österrike har mellan fyra och fem procent. Det är ingen naturlag.

Kan arbetstidsförkortning vara ett sätt att få fler i arbete?

- Nej, jag tror inte på den vägen. Arbetstidsförkortning kan vara bra som en standardförbättring, att vi använder en del av löneutrymmet för det. Men det är en fråga för parterna.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om ditt parti?

- Oj, svårt att säga. Men vi har en imponerande meritlista när det gäller att hålla de offentliga finanserna i ordning. Ändå låter det hela tiden som att regeringen har bättre kompetens. Det är nog en vanlig missuppfattning.

Sedan du tillträdde har ni legat över 35 procent vid endast fem tillfällen i Sifos väljarbarometer. Varför går ni inte upp?

- Jag talade om detta med Ingvar Carlsson häromdagen och vi sa att det känns som om folk har tagit ut att det blir en S-regering i förskott. Men räknar man ihop SD och Alliansen är det väldigt jämt.

Hur påverkar det dig som partiledare?

- Det är bara att arbeta på. Vi kommer inte att ändra strategi. Vi vet att vi ligger rätt. Jobb och skola är de frågor som människor tycker är viktigast.

--------------------------------

FAKTA OM INTERVJUN

När?

I onsdags, på väg mellan torgmöte och skolbesök i Skövde och studiebesök på biogasanläggning i Vårgårda. På torget lyssnade bland andra Bert Karlsson och en man som hälsat på alla statministarar sedan Per Albin Hansson. "Alla utom Bildt".

Hur?

Stefan Löfven var med i en direktsändning i P4. Därefter satte vi oss i en minibuss tillsammans med pressekreterarna och åkte mot Vårgårda. Löfven fick kaffe, vatten och nötter under vår stundtals mycket regniga färd.

Reflektioner

Ett av Löfvens favorituttryck är "arbetsmarknadens parter". Han är den förhandlande pragmatikern och verkade genuint förvånad över att Alliansledarna inte ens svarade på hans mejl om ett möte utan förpliktelser sedan han blivit vald till partiledare.

----------------------------------

Namn: Stefan Löfven

Ålder: 57 år

Bor: I Stockholm

Familj: Hustrun Ulla

Utbildning: Gymnasieexamen och en påbörjad socionomutbildning, svetsutbildning och ett otal fackliga kurser.

Heltidspolitiker: Sedan januari 2012 då han valdes till partiordförande

Nyhetskonsumtion: "Börjar dagen med att läsa SvD, DN, AB, Expressen, FT och DI. Sen tittar jag på nyheter på SVT/TV4 och så försöker titta på BBC varje morgon. BBC har väldigt bra bakgrundsmaterial. Under dagen följer jag TT via deras app och så får jag mycket hjälp av pressekreterarna.

Stefan Löfven om…

...  vilken partiledare han helst tar en fika med

"De borgerliga vill inte. När jag blev partiledare skrev jag till Alliansen om vi kunde träffas och ha ett samtal utan några som helst förpliktelser. Jag fick inte ens ett svar, vilket för mig var väldigt konstigt.

Jag träffar ibland MP:s ledning och Jonas Sjöstedt och det är klart att då dricker vi kaffe. Men det är inte ofta, jag har ingen favorit på det sättet."

... det tuffaste han varit med i rollen som partiledare

"Välfärd och vinst är en fråga som är väldigt komplex. Den rymmer så mycket känslor, Sverige har ändrats under ett antal år. Det inte bara att vrida tillbaks klockan och tro att det ska bli som förr. Då gäller det att hitta ett sätt att hantera den. Det var inte svårt på det sättet att det var obehagligt, men väldigt komplext."

... vad han ska göra den dag han inte längre är partiledare

"Det har jag inte tänkt på. Jag är fullt upptagen nu. Vi har nog fullt upp en tid framöver."

------------------

Mest läst