Dramatik när riksdagen öppnas

Stefan Löfven kan nästa vecka bli den förste statsministern i Sveriges historia att röstas ned i riksdagen.

ANNONS
|

Nästa vecka blir dramatisk i riksdagen. Allianspartierna räknar med att kunna avsätta Löfven med stöd av Sverigedemokraterna i den obligatoriska statsministeromröstningen.

- Tar de det steget, då är det ju så och då får de väl också ha funderat ut nästa steg, säger Stefan Löfven.

Statsministeromröstningen kan tidigast hållas på tisdag förmiddag, före riksdagens öppningsceremoni. Oavsett om den sker då eller senare blir det ingen regeringsförklaring i samband med ceremonin.

ANNONS

- Det är oklart hur regeringsbildningen ska se ut, och då kan jag inte se någon anledning att hålla en regeringsförklaring, säger statsministern.

Kan ta tid

Om Löfven har en majoritet emot sig i statsministeromröstningen avgår han, men han kommer då att få leda en övergångsregering i väntan på att en ny regering tillträder. Det tar normalt ett par veckor.

Denna gång kan det ta betydligt längre tid, eftersom varken de rödgröna eller Alliansen har egen majoritet. Båda blocken har lovat att inte ge Sverigedemokraterna inflytande, samtidigt som inget av dem tänker släppa fram det andra till regeringsmakten.

Under den tiden förväntas Löfven och hans övergångsregering inte ta några politiska initiativ utan bara sköta det löpande arbetet med att styra Sverige.

Även om en ny regering inte tillträtt måste en budgetproposition för 2019 vara klar senast den 15 november.

- Den kan ju bli mindre politisk då. Så måste den ju vara, säger Löfven.

ANNONS

På frågan om det skulle gå att lägga in till exempel sänkt pensionärsskatt i en budget från en övergångsregering, säger Löfven att det är för tidigt att säga:

- Det får finansministern svara på vad som går att ta in i en budget. Det måste i alla fall vara av den arten att det inte är några politiska kontroverser i en sådan budget. Det måste finnas en bred enighet om vad som ligger där i så fall, säger Löfven till TT i Salzburg, när han anländer dit för EU:s informella toppmöte.

Vill fälla

Från rödgrönt håll hävdas att man redan kommit långt i att förhandla fram ett nytt gemensamt budgetförslag. Allianspartierna har hittills varit tysta om hur långt de har kommit med en gemensam budget ifall de får bilda regering.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tycker att de rödgröna ska lägga fram sin budget som en gemensam budgetmotion, även om en Alliansregering då har tillträtt. I ett sådant scenario blir Allianspartierna beroende av att Sverigedemokraterna röstar för deras budgetproposition för att den ska gå igenom riksdagen.

ANNONS

- Det tycker jag är det enda rimliga. Ulf Kristersson (Moderaternas partiledare) och Alliansen har förlorat det här valet. De är inte större än de rödgröna, säger Sjöstedt.

- Att bryta mot alla löften man har givit, framför allt från C och L, om att inte ta makten med SD:s stöd ger oss inget annat alternativ än att försöka fälla dem med en gemensam rödgrön budget, fortsätter han.

Stefan Löfven vill avvakta, men utesluter inte en fortsättning med MP och samarbete med V om budget.

- Vi får se lite senare. Vi utgår från att vi vill sitta i regering och fortsätta budgetsamarbetet så vi får se.

ANNONS

Talmansstrid?

Dramatiken börjar redan på måndag, då riksdagens talman ska väljas. Den personen får en nyckelroll när en ny statsministerkandidat ska utses. Det är också talmannen som bestämmer när statsministeromröstningen kan hållas, dock senast den 8 oktober.

Löfven hoppas fortfarande på att de borgerliga partierna ska gå med på en blocköverskridande överenskommelse om en ny talman. Det skulle, enligt honom, vara ett första steg mot att styra Sverige med ett blocköverskridande samarbete.

- Dörren stängdes inte av de borgerliga, så som jag uppfattade det, säger han.

TT

Fakta: Detta händer härnäst

24 september: Upprop i riksdagen, därefter talmansval.

25 september: Riksdagens högtidliga öppnande. Eventuellt föregås öppnandet av den obligatoriska statsministeromröstningen.

Tidpunkten för omröstningen avgörs av den nyvalde talmannen. Det ska ske senast den 8 oktober.

Om en majoritet röstar mot statsministern faller regeringen, men den sitter kvar som övergångsregering tills en ny utsetts.

En övergångsregering har i princip samma befogenheter som en vanlig regering, men får inte utlysa extraval.

I praktiken fattar en övergångsregering endast beslut i löpande ärenden.

Därefter inleds en talmansrunda med partiledarna.

Talmannen får föra fram totalt fyra förslag på statsminister.

Om inget av förslagen godkänns ska extraval hållas inom tre månader.

Hittills har riksdagen alltid röstat igenom talmannens första förslag.

Om statsministern avgår före omröstningen i riksdagen börjar nuvarande talman förbereda inför talmansrundan fram till dess en ny talman valts.

Källa: Riksdagen

ANNONS