Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Löfven ger S ett lyft

Regeringen måste syna Stefan Löfven och förbereda svåra reformer bättre.

Stefan Löfven lyfter Socialdemokraterna för andra månaden i rad. Nu med 4,5 procentenheter till 33,7 procent i GP/Sifos väljarbarometer. Sedan januari har Socialdemokraterna ökat med nästan 10 procentenheter. Partiet är åter störst och har tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet majoritet med 50,1 procent.

Förra månaden ökade Socialdemokraterna på bekostnad av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Nu tar Löfven röster direkt från Moderaterna som med 28,7 procent petats ner under valresultatets symboliskt laddade 30,1 procent. Ett kraftigt tillflöde kommer också från soffan.

Om orsakerna kan man bara spekulera. Men än så länge har Löfven den osynade pokerhandens fördelar. Han är en allmänt trevlig person. Han har rätt bakgrund för att ingjuta förtroende hos väljare som kan tänka sig att rösta socialdemokratiskt. Och han har ännu inte tagit tydlig ställning i någon politisk fråga. Så länge han inte visat sina kort kan alla presumtiva sympatisörer, förnyare som bevarare, projicera sina önskemål och visioner på honom.

Regeringen måste syna Stefan Löfven. Han kan omöjligen uppfylla allas önskningar.

För regeringspartierna gäller också att det inte räcker ”att alliansregeringen satt Sverige på rätt väg”, som Fredrik Reinfeldt berömde sig av på Moderaternas Sverigemöte i fredags. Att Sverige har en välskött ekonomi är numera den politiska debattens utgångspunkt. Om inget oväntat inträffar kommer nästa val att handla om till vad denna välskötta ekonomi skall användas.

Att stigande respektive sjunkande arbetslöshet och en skandal i privat äldreomsorg kan avgöra valet är ingen djärv gissning.

Sverige står inför svåra politiska beslut. Att pensionsåldern behöver följa den ökande medellivslängden är självklart – om inte pensionerna skall sjunka. Men när Reinfeldt talade om att det borde bli tillåtet att arbeta till 75 års ålder, för den som vill, spårade debatten ur till att Reinfeldt föreslagit höjd pensionsålder till 75 år – vilket är något helt annat och alldeles orimligt.

Svåra förslag måste presenteras med mer genomtänkt pedagogik.

GP 18/3 -12

Mest läst