Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Löfven beredd förhandla om kärnkraft

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven är beredd att förhandla med regeringen om kärnkraften, säger han i en intervju med Ekot

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven är beredd att förhandla med regeringen om kärnkraften, säger han i en intervju med Ekot i SR.

-Det viktigaste för Sverige är att företagen och hushållen i vårt land får ett besked om en långsiktig energipolitik som inte byts med majoriteten i parlamentet, säger Löfven.

Han har i intervjuer, med både SVT:s Agenda och Ekot, sagt att diskussionen bör vara en energifråga, inte bara en kärnkraftsfråga.

Socialdemokraternas energipolitiske talesperson Lars Johansson påpekar att Löfven upprepar partiets ställningstagande på kongressen 2009.

-Vi står fast vid att vi vill ha en blocköverskridande överenskommelse med regeringen om energipolitiken, säger han. -Det som har hänt är att regeringens politik som de drev igenom med minsta möjliga marginal inte längre har en majoritet i riksdagen och den fungerar inte heller enligt industrin, för den tror helt enkelt inte på den politiken. Det är därför det bör föreligga förutsättningar för överläggningar mellan Socialdemokraterna och den borgerlig regeringen för att få en långsiktighet i energipolitiken.

Socialdemokraternas kongressbeslut bygger på att kärnkraften successivt fasas ut. Det ska ske med hänsyn till sysselsättning och välfärd samt till den takt som kärnkraftselen kan ersättas med förnybara källor och energieffektivisering.

I beslutet efterlyses också en blocköverskridande överenskommelse.

Enligt uppgift till TT var Löfven en nyckelspelare när kompromissen om kärnkraften togs fram vid kongressen 2009.

Energiminister Anna-Karin Hatt (C) efterlyser mer konkreta besked från S-ledaren Stefan Löfven.

-Han säger att han vill sätta sig ner vid ett rent bord, men så fungerar det inte i praktiken. Vi har en långsiktig, historisk överenskommelse som fungerar. Han är fortfarande svaret skyldig på frågan om vilken inriktning Socialdemokraterna vill se på energipolitiken, säger hon. -Innan han preciserar sig går det inte att se om det finns förutsättningar för att nå en bredare politisk enighet. Att kasta överenskommelsen genom bakdörren vore att slå på bromsen till alla de investeringar som nu sker.

Regeringen är splittrad i frågan.

FP-ledaren Jan Björklund har efterlyst nya samtal med Socialdemokraterna med motivering att det krävs en bredare överenskommelse för att branschen ska våga investera i ny kärnkraft.

Men Hatt menar att överenskommelsen lett till att det redan gjorts mycket stora investeringar i förnybar energi.

-Vilka skäl som ligger bakom att kraftindustrin och basindustrin inte är överens om att investera i kärnkraft får de själva svara på, säger hon.

Mest läst