Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Vi vill veta hur våra framtida arbetsvillkor i läraryrket kommer att se ut. Hur blir det egentligen med våra löner i framtiden?, skriver debattören.

Löftet om höjda lärarlöner är tillbaka på ruta ett

Miljöpartiets vallöfte om höjda lärarlöner gav en härlig känsla i magen. Men den har snabbt förbytts till besvikelse. Efter senaste utspelet är vi tillbaka på ruta ett, skriver lärarstudent Isak Skogstad.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Skolminister Gustav Fridolin (MP) skriver i Expressen om hur han i sin hälsningsvideo till lärarna vill säga det han själv hade velat höra som lärarstudent.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jag vill inte värdera vad Fridolin hade önskat fått höra från utbildningsministern under sin tid som lärarstudent. Ibland kan man tänka sig att uppmuntrande ord och en klapp på axeln är på sin plats. Jag är dock övertygad om att det inte är just det beskedet vi lärarstudenter väntar på. Vi vill veta hur våra framtida arbetsvillkor i läraryrket kommer att se ut. Hur blir det egentligen med våra löner i framtiden?

För första gången på länge fick jag en härlig känsla i magen som lärarstudent när jag hörde att Miljöpartiet gick till val på att höja lärarlönerna med 10 000 kronor i månaden.

Osannolikt löfte

Först trodde jag det knappt var sant, att någon äntligen prioriterade lärarkåren så högt. Sedan läste jag Fridolins artikel han skrev ihop med fackförbunden – jackpot!

Äntligen, äntligen. Det lät som en mycket sund investering – endast en dåre tackar nej till garanterad samhällsekonomisk avkastning på den nivån.

Ett dråpslag

Men så kom dråpslaget, partiledarintervjun i SVT. Fridolin fick stå till svars för partiets tunga vallöfte om den stora satsningen på lärarlöner. Då visade det sig att de tidigare 10 000 kronorna helt plötsligt krympte till en femtedel – 2 000 kronor. Besvikelsen blev stor, men den kom att bli värre.

Häromdagen publicerade Lärarnas Tidning en artikel som beskrev hur regeringens satsningar på höjda lärarlöner kommer att bli. Enligt Lärarförbundets uträkningar motsvarar regeringens satsning på tre miljarder kronor år 2016, cirka 800 kronor i månaden för Sveriges alla lärare.

Villkorar satsningen

Inte nog med detta, höjningen kommer med en klausul. Det är nämligen så att regeringen villkorar satsningen på höjda lärarlöner. I Dagens Nyheter skriver utbildningsminister Gustav Fridolin:

”Kommunerna måste alltså lova att inte lärares löner i kommande avtalsrörelser ska ligga lägre än märket i avtalsrörelsen”.

När jag läste detta satte jag kaffet i vrångstrupen. Vi ska alltså inte ta några 800 kronor för givet, det är bara om kommunerna med SKL väljer att prioritera lärarlönerna i kommande budgetar.

Då var vi tillbaka på ruta ett, att lita på välviljan hos huvudmännen och kommunerna. Lärarkåren är redan väl medveten om hur de (inte) har prioriterats av kommunerna.

Nej. Gör om, gör rätt.

Isak Skogstad

lärarstudent

Bild - 2
Mest läst