Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

997047.jpg

Lööf landar i kritikstorm

Centerledaren Annie Lööf kom hem till en kritikstorm. Nu ska hon lyssna och "förädla" det omstridda förslaget till idéprogram. Frågan är om det blidkar de mest högljudda kritikerna.

Annie Lööf hann knappt komma hem från den avbrutna semestern i Thailand förrän hon kallade till krismöte med uppemot 700 partimedlemmar från hela landet. Mötet hölls på telefon och medgav inga frågor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ramaskri

Förslaget till nytt idéprogram har lett till ramaskri i många distrikt. Inte bara för kontroversiella förslag om månggifte, ändrad arvsrätt, fri invandring och slopad skolplikt. Också betoningen på individens frihet har fått kritikerna att känna sig vilsna.

Lööf har redan tagit avstånd från vissa förslag, som tagits fram av en arbetsgrupp, men hon är beredd att ändra på mer.

– Vi behöver ta bort vissa meningar och lägga till vissa stycken för att få en annan ton. Jag tycker också att vi behöver ha in Centerpartiets långa tradition av socialt arbete och arbetet för ett fossilfritt samhälle, säger Annie Lööf när hon senare gör intervju efter intervju på en välbesökt pressträff.

Självrannsakan

Centerpartiet står nu inför en självrannsakan, anser professorn i statsvetenskap Jonas Hinnfors.

– Man hyllade Lööf som ny ledare, rimligen väl medveten om att hon fört fram en lång rad av de förslag som nu satts på pränt i idéprogrammet, säger han till TT.

Hon står inför den delikata uppgiften att ena partiet genom att tona ned sin egen politiska inriktning.

– Om stora delar av den politik Lööf själv drivit tas bort ur programmet så är det onekligen en försvagning av hennes ställning, säger Hinnfors.

En sådan försvagning ser också statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.

– Hon visade dålig politisk fingertoppskänsla genom att inte lyckas förutse den storm som idéprogrammets förslag skulle utlösa, säger han.

Starkt stöd

Men i partidistrikten tycks förtroendet för henne vara orubbat, enligt en rundringning som TT gjort. Ett stort antal distrikt tror att debatten på längre sikt kan vara välgörande. Avgörande blir hur processen fortsätter, om partistyrelsen lägger fram ett förslag som den extra partistämman i mars kan sluta upp kring.

Landstingspolitikern Hans Lindqvist är inte nöjd med informationen som Lööf gav på det interna mötet.

– Skrivningarna om mindre stat måste bort och programmet måste skrivas om från grunden. Annars blir det kaos på stämman, säger Lindqvist till TT.

Född 1983 och jur kand.
Har varit vice ordförande i Centerns ungdomsförbund CUF och kommunfullmäktigeledamot i Värnamo.
Kryssades in i riksdagen 2006.
Partistyrelseledamot sedan 2009.
2010 blev Annie Lööf partiets ekonomisk-politiska talesperson och fick ansvaret för valanalysen.
Valdes i september 2011 till partiledare för Centerpartiet.

Källor: Riksdagen och Centerpartiet. (TT)

Mest läst