Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Låt taket blomma

  Vill du sticka ut i grannskapet? Satsa på ett blomstertak. De vackra taket förändrar sig i takt med de fyra årstiderna. Rätt utfört kan det blomma året om.
  På kontinenten är det vanligt med olika typer av vegetationstak. I Tyskland får villaägarna till och med bidrag när de byter ut sina gamla plåt- och tegeltak mot levande material. Den främsta orsaken är att dessa tak absorberar upp till 75 procent av regnvattnet. På så sätt minskar påfrestningarna på dräneringssystemet.
  I Sverige är det betydligt ovanligare med gröna tak, något som plåtslagaren Ulf Lind tycker är synd.
  Allt sedan unga år har han vurmat extra mycket för de gamla materialen. Sedan han tog över plåtslageriet i Sölvesborg som varit i släktens ägo sedan 1907 har han lagt uppemot 1 000 gräs-, torv- och blomstertak.
  - Förr använde man ofta torv eller mossa som takbeklädnad. I dag har tegel, cement och plåt nästan helt tagit över. Men under de senaste åren har intresset ökat för de gamla materialen, säger han.

  Förändras med årstiden
  Ulf Lind menar att den främsta fördelen med att lägga ett blomstertak är att byggnaden får en annan karaktär. I ett villaområde bestående av vanliga standardhus kan blomstertaket skapa liv och spänning.
  Eftersom materialet är levande förändras det i takt med de fyra årstiderna. När vi besöker Ulf är det vinter och ganska rått och kallt. Trots det finns det en och annan lök som väntar på att slå ut.
  - I södra Sverige och längs kusterna går det att få ett blommande tak hela året genom att välja rätt kombination av växter och örter. Tack vare den underliggande värmen från huset kommer våren en månad tidigare till taket än vad den gör i naturen.
  För att få ett bra och hållbart tak gäller det att vara mycket noggrann när det gäller underarbetet. Först och främst måste takets bärande konstruktion förstärkas och dimensioneras så att det står emot den ökande tyngden. I jorden samlas vatten och snö vilket gör att påfrestningarna ökar markant jämfört med ett vanligt tak där vatten och snö rinner bort omedelbart.

  Avråder från takpapp
  Därefter gäller det att lägga ett bra tätskikt som står emot den fukthållande jorden. Ulf jobbar enbart med aluminium eller rostfritt stål som underlag.
  - Jag föredrar aluminium eftersom det är mjukare och enklare att forma än rostfritt stål. Däremot avråder jag helt från att lägga vanligt takpapp.
  Uppe på tätskiktet läggs ett lager med 8 cm torv och därefter 1,5 cm kompostjord som hålls på plats med ett nylonnät. Sen är det bara att lägga på de kvadratmeterstora bitarna av färdigsådd blomsterprakt, torv eller gräs.
  - Totalkostnaden blir ungefär den samma som att lägga ett tak med vass eller halm. Jämfört med ett nytt cement- eller tegeltak kostar det dock ungefär dubbelt så mycket, men det tycker jag är väl investerade pengar.
  Förutom behovet av att förstärka takstolarna kan det även krävas en förlängning av skorstenen med cirka en och en halv meter om huset värms med ved. Detta för att minska risken för att gnistor ska antända blommorna. Däremot behövs det sällan några liknande åtgärder vid olje- eller pelletseldning.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.