Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Låt sommarjobbare bli badvärdar

Vi vill att Göteborg ska bli en vattensäker kommun och att man tillsätter livräddare/badvärdar på de kommunala badplatserna, skriver Theo Papaioannou (VV).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under sommaren inträffade en av många onödigt tragiska drunkningsolyckor vid Lillebybadet där en ung pojke miste livet. Det är väldigt sorgligt när sådant händer. Enligt GP säger Park- och naturförvaltningen att det saknas badplatsvärdar och livräddare på de 24 kommunala badplatserna i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Minst lika viktigt för att förebygga drunkningsolyckor är att både vuxna och barn kan simma, framför allt barn och unga.

Alla borde få lära sig simma

I Göteborgs kommun ska eleverna i femte klass enligt läroplanen kunna uppvisa att de kan simma bland annat 200 meter bröstsim och 50 meter ryggsim. Om eleven inte uppfyller kraven följs de upp med åtgärder. Dessa ska inte variera mellan olika stadsdelsnämnder och skolor men det kan enligt stadsledningskontoret vara svårt att säkerställa. Det finns ingen obligatorisk simskoleundervisning i Göteborgs kommun utan simkunskap ses som ett kunskapsmål. Genom att lära alla att simma i tidig ålder kan vi förebygga drunkningsolyckor. Äldre ungdomar (även vuxna) som inte har lärt sig simma bör enkelt kunna söka sig till en simskola för att lära sig.

Enligt skribenterna Hagman och Brand på GP Debatt har Svenska Livräddningssällskapet tagit fram en metod i sex steg för ökad vattensäkerhet. Vi ser det som en självklarhet att Göteborgs Stad föregår med gott exempel och uppfyller de sex kriterierna för En vattensäker kommun.

Sommarjobbare kan rädda liv

Vägvalet lämnar därför en motion om att Göteborgs Stad ska bli en vattensäker kommun. Vi vill också att man tillsätter livräddare/badvärdar på de kommunala badplatserna i Göteborg under badsäsongerna. Detta kan mycket väl vara sommararbetande ungdomar fyllda 18 år som får en kurs i livräddning.

Vi vill, liksom Hagman och Brand, inte heller se fler drunkningsolyckor i sommar och inte någon annan sommar för den delen.

Theo Papaioannou

partiledare, Vägvalet